Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V kostele sv. Markéty vystoupí rakouská harfenistka Elisabeth Plank

V kostele sv. Markéty vystoupí rakouská harfenistka Elisabeth Plank

Kateřina Ostradecká, foto archiv festivalu

Čtvrtek, 6. července 2023

V kostele sv. Markéty vystoupí rakouská harfenistka Elisabeth Plank

Po famózním gospelovém úvodu pokračuje festival Za poklady Broumovska v sobotu 8. července intimně laděným vystoupením rakouské harfenistky Elisabeth Plank. Koncert začíná v 18 hodin v kostele sv. Markéty v Šonově. Vstupné je dobrovolné a výtěžek putuje na opravy broumovské skupiny kostelů. 

Rakouská harfenistka Elisabeth Plank toho dosud přes své mládí stihla mnoho. Kromě vítězství na mezinárodních soutěžích v Rakousku, Německu, Japonsku či Itálii byla například nedávno po dva roky rezidenční umělkyní Wiener Konzerthaus v rámci série „Great Talent“. Mezi vrcholy poslední doby patří debut Elisabeth Plank v Mexiku, její návrat do Kolumbie a nahrávání Mozartova dvojkoncertu s ORF Radio-Symphonieorchester Wien pod taktovkou Howarda Griffithse.

Na festivalu Za poklady Broumovska provede tato výjimečná rakouská umělkyně především hudbu své země – vybrala rakouské autory, nebo autory, kteří se především ve Vídni usadili a dokonce zazní i světová premiéra mladé rakouské skladatelky Margarety Ferek - Petric na objednávku umělkyně.

Program koncertu:

Alfred Zamara: Mes premières pensées. Romance.

Louis Spohr: Variace pro sólovou harfu, sur l’air "Je suis encore dans mon printemps" op. 36

Gustav Mahler: Adagietto ze Symfonie č. 5 pro sólovou harfu (arr. Elisabeth Plank)

Margareta Ferek-Petric (*1982): Mind Control *světová premiéra

Elias Parish Alvars: Scény z mého mládí - Velká fantazie pro harfu op. 75

 

Ohlédnutí za Zahajovacím koncertem The Jeremy Winston Chorale / Božanov, 1. 7. 2023

Neuvěřitelný příval pozitivní hudební energie zažil v sobotu 1. července božanovský kostel sv. Máří Magdalény, který byl vyprodán do posledního místa. Zahajovací koncert 18. ročníku festivalu přivítal v Božanově dvanáct členů amerického sboru The Jeremy Winston Chorale a dirigenta Jeremyho Winstona, kteří zapůsobili na návštěvníky originálním hudebním vystoupením v gospelových rytmech. Úvodní skladbu Amazing Grace vystřídaly tradiční spirituální písně a nechyběla ani slavná skladba Oh Happy Day, do které se svým zpěvem zapojilo i nadšené publikum.

„Byl to pro nás velmi speciální koncert. Kostel, publikum i duchovní energie uvnitř prostoru náš sbor okouzlily. Koncert v nás probudil spoustu zápalu a radosti a bylo to pro nás opravdu výjimečné. V Čechách jde o třetí koncert a hned zítra už se vracíme domů a bereme si dvouměsíční volno,“ uvedl přímo po koncertě dirigent Jeremy Winston.

„Festivalové téma je letos dech jako fenomén a na zahajovacím koncertě se nám podařilo to, v co jsme tajně doufali, tedy aby se našim posluchačům tajil dech,“ říká ředitelka festivalu Tereza Kramplová a dodává: „Na celé léto jsme připravili skvělou hudbu v podání zahraničních i domácích interpretů, a věřím, že letos je nabídka natolik pestrá, že si vybere každý hudbu svého srdce. Já osobně se těším na prezentaci děl rezidenčního skladatele festivalu, Jana Kučery, a to nejen na jeho premiéry napsané pro festival, ale i jeho starší kompozice.“

18. ročník festivalu Za poklady Broumovska se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. 

Festival se v roce 2023 koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Královéhradeckého kraje, Státního fondu kultury ČR a města Broumov, které je hlavním partnerem. Generálním partnerem je společnost RSJ. Významnými partnery jsou společnosti Hobra-Školník, Kasper, Wikov, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Z-Trade a Svíčky.cz. Partnery festivalu jsou královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Agentura pro rozvoj Broumovska, Region Broumovsko, velvyslanectví Polska, Rakouské kulturní forum, společnost Petrof, penzion Jízdárna Hejtmánkovice a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 18. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Stanice D-dur, Rádio Černá hora, Classic Praha, KlasikaPlus.cz, Opera+, časopis Harmonie, Naše Broumovsko, PROPAMÁTKY, scéna.cz, Katolický týdeník a Místní kultura.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)