Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Muzeu Broumovska lze od soboty projít "benediktinskou cestu“
banner

V Muzeu Broumovska lze od soboty projít "benediktinskou cestu“

Petr Köppl

Pondělí, 1. července 2013

V Muzeu Broumovska lze od soboty projít "benediktinskou cestu“

V Muzeu Broumovska, které sídlí v benediktinském klášteře v Broumově, se v sobotu uskutečnila vernisáž výstavy Via Benedictina, která na 24 obrazových panelech mapuje historii benediktinského řádu, s nímž je už 800 let úzce provázána i historie Broumovska. Výstava je také doplněna řadou artefaktů ze sbírek muzea a Opatství sv. Václava v Broumově. Zahájením výstavy provedl několik desítek návštěvníků převor broumovského a břevnovského benediktinského kláštera Petr Prokop Sziostrzonek.

Výstava je připravena předními českými historiky z Centra medievistických studií AV ČR a UK Praha a Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Jeden z autorů výstavy Petr Sommer zdůraznil spolupráci subjektů, které se na přípravě výstavy podílely, a vyjádřil víru, že tato spolupráce povede k oživení a obnovení unikátních památek spjatých s působením benediktinského řádu nejen na Broumovsku.

Biskup královéhradecký Jan Vokál připomněl historické i současné vazby královéhradecké diecéze a benediktinského Opatství sv. Václava v Broumově a zdůraznil význam i těch nejmenších činů v obnově křesťanského duchovního i hmotného dědictví.

Přítomné uvítal také starosta Broumova Milan Kotrnec, který vyjádřil osobní úctu ke všem, kteří se podíleli na vzniku benediktinských památek, které vtiskly Broumovsku jedinečný ráz.

Jiří Kánský, ředitel hradeckého Českého rozhlasu, zmínil vlastní zkušenost, že témata spjatá s křesťanstvím a vírou mají obvykle překvapivě velký ohlas posluchačů.

Duchovní správce broumovské římskokatolické farnosti Martin Lanži připomněl současnou snahu o záchranu broumovské skupiny kostelů otce a syna Dientzenhoferů.

Ředitel Muzea Broumovska Karel Franze uvítal možnost uvedení výstavy právě ve zdejším muzeu, poděkoval za spolupráci se správou kláštera a připomněl spolupráci se svým předchůdcem, Miroslavem Ottem.

Výstavu můžete v broumovském muzeu navštívit do 6. října. Je otevřena denně mimo pondělí od 8 do 12 a od 13 do 17 hodin. Výstava je doplněna pracovními listy pro žáky a studenty a může být zajímavou inspirací pro účast v umělecké soutěži Osm staletí, jedna krajina.

Další informace také na webech www.viabenedictina.cz a  www.aprb.broumovsko.cz .

Černobílé fotografie Jan Flieger

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)