Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V Polici nad Metují zazpívá "Johanka z Arku"
banner

V Polici nad Metují zazpívá "Johanka z Arku"

René Herzán

Úterý, 24. července 2018

V Polici nad Metují zazpívá "Johanka z Arku"

Iva Marešová, jeden z nejzajímavějších hlasů, který kdy dal Hradec Králové Praze, jak napsal ve své recenzi Petr Mareček, přijíždí do Police nad Metují v triu, které kromě ní tvoří běloruský akordeonista Aliaksandr Yasinski a ruský violista Ilja Chernoklinov.

"Hrajeme World music se silnými slovanskými kořeny. Je v ní hodně ohně, vášně, něhy, lásky, síly i klidu," píše Iva Marešová na svém webu. Skutečností je, že jak zpěvačka, tak ostatní členové tria působí při své hudební produkci jistě a z jejich projevu lze vnímat lásku k hudbě. Ta se potom odvděčuje posluchačům plným zvukem a jakousi "slovanskou laskavostí"; laskavostí, kterou lze slyšet z některých skladeb Antonína Dvořáka nebo která se doslova dere z pláten malíře Josef Čapka.

Iva Marešová je jednou z nejzajímavějších postav české hudební scény. V současné době exceluje v hlavní roli Johanky z Arku ve stejnojmenném muzikálu. Kromě toho je od roku 2016 zpěvačkou v legendární skupině Martina Němce Precedens. O tomto svém angažmá řekla: "Můj návrat k rockovější energii mi přinesl do života hodně změn a krásy." Dalším zvučným jménem, se kterým Iva Marešová spolupracovala, je "kytarový mág" a člen skupiny Pražský výběr Michal Pavlíček (Na kloboučku, Beatová síň slávy, hudba k baletnímu představení Malý princ, muzikály divadla Ta Fantastika – Excalibur, Dáma s kaméliemi, Obraz Doriana Graye). Koncertovala i se skupinou Blue Effect Radima Hladíka nebo s kapelou Čechomor.

Trio Marešová – Yasinski – Chernoklinov se nebojí hudebních experimentů. Ač jsou základem již zmiňované slovanské kořeny, můžeme v hudbě vysledovat i vlivy jazzu, blues nebo cikánské hudby. Ale hudebníci dokáží vše zkomponovat do jasně čitelné linie, která umí oslovit naprosto každého posluchače. Ani se nemusí jednat o ono pověstného co Čecha, to muzikanta, protože nadčasovost hudby smazává rozdíly mezi absolutním hudebním sluchem a obyčejným posloucháním hudby. V tom je projev tria naprosto unikátní, a když už pro nic jiného, tak právě pro tuto věc stojí za to si ho poslechnout.

Koncert pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a podporou Města Police nad Metují v rámci Nové Terasy 2018. Patronkou Nové Terasy je starostka města, paní Ida Jenková. Vstupné je dobrovolné. Trio Marešová – Yasinski – Chernoklinov vystoupí v Polici nad Metují na Terase před Muzeem papírových modelů v sobotu 28. července od 20 hodin.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)