Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • V polickém divadle zazněla klasická opera
banner

V polickém divadle zazněla klasická opera

Jindřich Horkel

Úterý, 19. listopadu 2019

V polickém divadle zazněla klasická opera

Zatímco na scéně pražského Národního divadla dávají Prodanou nevěstu v "moderním" provedení, v Polici nad Metují, v podání úpického divadelního souboru, si získala srdce diváků. Kdo přijde na představení souboru z Úpice poprvé, určitě jej zaujme nevšední, avšak půvabná, malovaná opona stará 150 nebo 160 let. Už jen kvůli jejímu příběhu si stojí za to koupit za 20 korun pečlivě sestavený program.

Originální je i otáčivá scéna a dostatek místa pro živou muziku. Deset muzikantů podává v 55 minutovém představení mistrovský hudební výkon. I znalec Smetanovy hudby musí být spokojen.

Vynikající jsou výkony herců oblečených v lidovém kroji, kteří neopustí, kromě principála a jeho ansámblu, po celé představení jeviště. Jen velice jemné a dobře cvičené ucho může občas rozpoznat, že jediný profesionál je představitelka Mařenky Iveta Aman, která se všemi ostatními celou operu nacvičila. Co o tom sama říká, si můžete poslechnout v ukázce z představení a v rozhovorech s hlavními aktéry.


Před prvními tóny nádherné Smetanovy hudby v sobotu 10. listopadu 2018 režisér Vladimír Hetflejš připomněl, že si více než 100 let nedovolil tento poklad české hudby nikdo upravit. Až před 40 lety porušili tabu v loutkovém divadle Drak v Hradci Králové. A Úpičtí převzali představení tak úspěšně, že by měl radost i sám Bedřich Smetana.

Možná někdo neví, o čem píšu. Prozradím, že Prodaná nevěsta patří ke zlatému pokladu našeho národa. Pokud chcete udělat něco pro sebe a hlavně pro své starší děti, úpičtí ochotníci ji hrají 19. a 20. února 2019 v Náchodě. Určitě bude vyprodáno jako v Polici.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)