Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Varhanní koncert zavede "pokladový" festival poprvé do kostela sv. Vavřince v Teplicích nad Metují
banner

Varhanní koncert zavede "pokladový" festival poprvé do kostela sv. Vavřince v Teplicích nad Metují

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Pátek, 21. srpna 2015

Varhanní koncert zavede "pokladový" festival poprvé do kostela sv. Vavřince v Teplicích nad Metují

Desátý ročník festivalu Za poklady Broumovska se blíží ke svému konci. Předposlední hudební podvečer zavede v sobotu 22. srpna festivalové publikum vůbec poprvé do zrekonstruovaného kostela sv. Vavřince v Teplicích nad Metují na koncert varhanice Daniely Valtové Kosinové a trumpetisty Lubomíra Kovaříka. Koncert začíná v 18 hodin, vstupné je dobrovolné.

Daniela Kosinová Valtová je známá především jako varhanice. O její hře se píše v superlativech, vystupuje u nás i v zahraničí a se svou sestrou zpěvačkou Jarmilou Kosinovou dokonce před osmi lety podnikly turné v jihoafrické Namibii. Je členkou Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, kde precizně ovládá všechny klávesové nástroje a sólově vystupuje ve varhanních kompozicích. Daniela Kosinová Valtová se narodila v roce 1977 v Hradci Králové. Nejprve se učila hrát na klavír, brzy jí ale učaroval královský nástroj – varhany. Zajímala ji i hudební kompozice, a tak začala od dvanácti let docházet k známému chrudimskému regenschorimu, varhaníkovi a skladateli Karlu Židkovi. Ve studiu varhanní hry pak pokračovala na pardubické konzervatoři u profesora Václava Rabase a posléze na AMU u Doc. Jaroslava Tůmy. Stala se laureátkou řady varhanních soutěží.

Lubomír Kovařík se narodil v Přerově. Svá studia započal na Pražské konzervatoři a po jejím absolvování byl od roku 2008 posluchačem Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Vladimíra Rejlka. Téhož roku také úspěšně složil přijímací zkoušky na Landeskonzervatorium Innsbruck - do trumpetové třídy prof. Ericha Rinnera (Solo-Tropeter Münchner Philharmoniker). Od roku 2007 je trumpetistou PKF - Prague Philharmonia a od roku 2011 také členem Orchestru Národního divadla v Praze. Dlouhodobě se zabývá i autentickou interpretací staré hudby a spolupracuje s Dresdner Barockorchester a Barockensembles Lautten Compagney.

Program koncertu:

J. S. Bach: Toccata a fuga d moll
J. B. Loeillet: Sonáta g moll

F. Mendelssohn - Bartholdy: Sonáta A dur (1. věta - Con moto maestoso)
A. Corelli: Sonáta e moll
C. Franck: Preludium, fuga a variace h moll
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)