Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Varhanní léto 2014 v kostelech na Teplicku, Policku a Broumovsku
banner

Varhanní léto 2014 v kostelech na Teplicku, Policku a Broumovsku

Jindra Horkel

Neděle, 27. července 2014

Varhanní léto 2014 v kostelech na Teplicku, Policku a Broumovsku

Ve stínu hudebního festivalu Za poklady Broumovska probíhá i letos v několika kostelech na Teplicku, Policku a Broumovsku Varhanní léto 2014, pořádané Musica Mgr. Ladislav Šikut. Několik koncertů je v Teplicích nad Metují, po jednom v Martínkovicích, Vernéřovicích a v Polici nad Metují.

Na jednom z celkem deseti koncertů zahrál pražský rodák Michal Novenko na varhany v kostele sv. Jiří a Martina v Martínkovicích ve čtvrtek 17. července. Zbývajícím sedmi koncertům Varhanního léta jsou vyhrazeny další prázdninové čtvrtky, vždy od 19 hodin. Jistě i pro pořadatele je potěšitelné, že si Varhanní léto nachází své příznivce a kostel v Martínkovicích byl téměř z poloviny plný.

Na varhanách, opravených před čtyřmi lety křinickým varhanářem Eliášem, zahrál v Martínkovicích varhaník, skladatel, dirigent a profesor Pražské konzervatoře Michal Novenko díla starých mistrů (B. M. Černohorského a dalších) i vlastní preludium a tři části z cyklu Zastavení u starých varhan Radka Rejška. Michal Novenko koncertuje po celé Evropě i v zámoří, jeho fonotéka obsahuje stovky skladeb.

Vedle dalšího vystoupení Michala Novenka se na tomto festivalu představí již tradičně varhaník Jiří Tymel, v doprovodu Lidmily Klugarové zahraje na cello Jana Šimková, zazpívají Helena Matyášová a Klára Nentvichová, samostatné koncerty bude mít Ladislav Šikut, mimo jiné učitel broumovské Základní umělecké školy.

Varhanní léto 2014, v tomto roce s podtitulem "rok české hudby", přináší návštěvníkům, místním i hostům, kvalitní nabídku hudby, obohacené krásou našich kostelů, na nástroj, který si hned tak někdo pořídit nemůže...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)