Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Varhanní léto, poutní kostel a ivanitská poustevna
banner

Varhanní léto, poutní kostel a ivanitská poustevna

Jindřich Horkel

Úterý, 25. července 2017

Varhanní léto, poutní kostel a ivanitská poustevna

Ivanitská poustevna s rajskou zahradou a poutním kostelem P. Marie Pomocné v Teplicích nad Metují patří mezi významné historické objekty na Teplicku i celém Broumovsku. Tento do té doby zchátralý objekt začíná od založení spolku Zachraňme teplickou poustevnu v létě roku 2010 "vzkvétat". Přesvědčit se můžete denně osobní prohlídkou.

Sílu svých vizí osvědčil autor myšlenky spolku, učitel na Základní umělecké škole v Broumově Ladislav Šikut, také pořádáním festivalu Varhanní léto. Letos probíhá již 17. ročník. A když vzpomenu na první koncerty, kdy si kvalitní repertoár i výborné interprety přicházelo poslechnout jen pár lidí, skláním se.

Obdivuji víru a sílu, kterou z ní Ladislav Šikut čerpá k uskutečňování tak obdivuhodného díla, jakým festival dnes je. A vysoká návštěvnost, i když ne ještě nacpaný kostel, svědčí o mnohém. Na plakátech festivalu Varhanní léto jsou jména internetů, známých po celé zemi i v zahraničí nejen v oblasti varhanní hudby.

Naposledy, ve čtvrtek 20. července, zahrála v Šikutově "domovském" kostele v Teplicích nad Metují mladá a nadějná varhanice Marie Pochopová. Posluchači byli nadšeni jejím technickým i citovým vyjádřením náročných skladeb starých třeba i téměř 400 let. Zaujala např. Mozartovým Andante pro hodinový stroj i "domácí" Sukovou Meditací na starý český chorál Svatý Václave. Všechny skladby byly vybrány pečlivě i pro prostředí kostela P. Marie Pomocné. A předneseny s neobvyklou něhou tam, kde to bylo na místě, a s citem. Nevím proč, ale osobně věřím, že o Marii Pochopové ještě uslyšíme nejen u nás.

Od založení spolku pro záchranu poustevny a kostela se mění všechno k lepšímu. V kostele osvětlení, i ve světle žárovek je vidět všude čisto, zářivý koberec přes celý kostel, žádné pavučiny ani prach, jaký by člověk ve starém kostele čekal. A poustevna má velký kus nové šindelové střechy i trámů, dovnitř ještě letos určitě zajdu. Když jsem tam byl posledně, myslím, že jsem vyslovil panu Šikutovi upřímnou soustrast a v duchu si myslel něco o bláznovství. Dnes se hluboce skláním před člověkem, který svojí vírou dokázal s kolegou Mgr. Martinem Mrázem vykonat dílo, které je hodno obdivu.

Ve čtvrtek 27. července předvedou v rámci festivalu známý varhaník Jiří Tymel a Schola od Nejsvětější Trojice ve farním kostele sv. Petra a Pavla v Broumově Inspiraci gregoriánským chorálem. Nenecháme si to ujít.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)