Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Varhanní léto v kostelech na Teplicku, Broumovsku a Novoměstsku
banner

Varhanní léto v kostelech na Teplicku, Broumovsku a Novoměstsku

Jindřich Horkel

Pátek, 8. září 2017

Varhanní léto v kostelech na Teplicku, Broumovsku a Novoměstsku

Skvělým koncertem Ladislava Šikuta skončil v sobotu 2. září 17. ročník Varhanního festivalu. Autor myšlenky a organizátor, dramaturg, korepetitor i sólista a moderátor v jedné osobě, si za uměleckou i dramaturgickou úroveň zasluhuje upřímný obdiv. Festival je dokladem nesmírné píle, pevné víry a jasné vize, kterou si člověk dokáže vysnít a za podpory nejbližších uskutečnit.

Protože kromě rodiny a kolegů ze Základní umělecké školy v Broumově už pomáhá občas i pár nadšenců. Přes všechna úskalí, nesmírnou zátěž, kterou nese on sám i jeho rodina, se festival už 17. rok rozvíjí a roste. Svědčí o tom i stoupající návštěvnost, která letos přesahovala na tak ojedinělý a zvláštní festival nejen nástrojem, ale i náročným repertoárem, čtyři stovky posluchačů.

Letos už úvodní koncert a úspěch broumovského Tria Braunensis ve složení Michaela Jeklová – soprán, Štěpán Přibyl – trumpeta a varhany – Ladislav Šikut ukazoval na vysokou úroveň letošního ročníku tohoto varhanního festivalu. A kvalita zůstala.
Mimo jiné koncert výborného novoměstského varhaníka, který je Šikutovi oporou už po celá léta, Jiřího Tymla a jeho sdružení Schola od Nejsvětější Trojice na téma Inspirace gregoriánským chorálem, okouzlilo broumovské posluchače ve farním kostele.

Nemohu zapomenout na "mráz", který mi běhal po zádech v polickém kostele Nanebevzetí Panny Marie při koncertu varhaníka z pražského Vyšehradu Ondřeje Valenty, když hrál na varhany Smetanovu Vltavu. Jen namátkou ještě připomenu koncert pražského varhaníka a učitele na konzervatoři Michala Novenka, jehož rovněž známe z minulých ročníků festivalu. Jeho obdivuhodný výkon v evangelickém kostele ve Václavicích - Šonově opět posluchače nadchl.

Nelze jmenovat všechny muzikanty z 10 koncertů festivalu. Z nám známých připomenu obdivuhodné pěvecké vystoupení učitelky broumovské Základní umělecké školy Kláry Nentwichové v kostele sv. Vavřince v Teplicích nad Metují. Pořádal se právě o víkendu, kdy v Teplicích probíhal Mezinárodní horolezecký filmový festival. Skutečnost, že Ladislav Šikut dává prostor mladým a nadějným talentům, dokládá například vystoupení Marie Pochopové v kostele Panny Marie Pomocné v Teplicích. Na zdaleka ne úplně koncertní nástroj podala varhanice Pochopová obdivuhodný bravurní výkon.

Nepíši recenzi ani odbornou kritiku. S plným vědomím si však dovolím podtrhnout, že 17. ročník hudebního festivalu Varhanní léto, který probíhal v kostelech Teplicka, Broumovska a Novoměstska, měl vynikající úroveň. Zbývá jen poděkovat Ladislavu Šikutovi, jeho rodině a přátelům, kteří spolu s ním dokážou tak obdivuhodné dílo uvádět v život.

Všichni se můžeme těšit na další ročník. A ti, kteří si zatím koncerty Varhanního léta nechávali ujít, si je určitě zapíší příště do diáře.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)