Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ve Vižňově zahraje violoncellista Petr Špaček a "malý Mozart" - klavírista Miroslav Sekera
banner

Ve Vižňově zahraje violoncellista Petr Špaček a "malý Mozart" - klavírista Miroslav Sekera

Markéta Hlavicová, mluvčí festivalu ZPB

Středa, 9. července 2014

Ve Vižňově zahraje violoncellista Petr Špaček a "malý Mozart" - klavírista Miroslav Sekera

Kostel sv. Anny ve Vižňově je místem konání třetího koncertu festivalu Za poklady Broumovska. V sobotu 12. července zde vystoupí mladý violoncellista Petr Špaček a klavírista Miroslav Sekera, představitel malého Mozarta z Formanova oskarového filmu Amadeus. V jejich podání zazní díla Johanna Sebastiana Bacha, Jana Křtitele Vaňhala, Giovanniho Battisty Sammartiniho a Francoise Francoeura. Koncert začíná v 18 hodin. Vstupné je dobrovolné.

Nejstarší zmínky o kostelu ve Vižňově pocházejí již z první poloviny 14. století. Tehdy tu stával dřevěný kostelík, na jehož místě začal v roce 1724 vyrůstat barokní kostel sv. Anny. První věřící přivítal o čtyři roky později. Stavbu vedl zednický mistr z Broumova, architektonický návrh dodal Kilián Ignác Dientzenhofer.

Dnes se unikátní barokní kostely v broumovském regionu otevírají koncertům festivalu Za poklady Broumovska. Letošní třetí v řadě zavítá právě do vižňovského kostela sv. Anny. Vydat by se sem měli nejen milovníci klasické hudby, ale také fanoušci filmů Miloše Formana. V sobotu 12. července je pro ně připraven další koncert festivalu Za poklady Broumovska. Tentokrát nabídne mistrovskou hru talentovaných mladých hudebníků violoncellisty Petra Špačka a klavíristy Miroslava Sekery.

Petr Špaček (*1988) hraje na violoncello od šesti let. Od roku 2003 do 2008 studoval na Pražské konzervatoři ve třídě Vladana Kočího. V květnu 2012 obdržel bakalářský titul na jedné z nejprestižnějších Amerických univerzit New England Conservatory v Bostonu, kde studoval ve třídě profesora Laurence Lessera. Mezi Petrovy nejvýznamnější úspěchy patří vítězství v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga či vítězství v konkurzu do světoznámého European Union Youth Orchestra. Jako sólista účinkoval téměř se všemi domácími orchestry, má za sebou četná koncertní vystoupení v Evropě, v Severní Americe či Asii. V červnu 2012 složil úspěšně konkurz do orchestrální akademie České filharmonie. V současné době studuje na Akademii múzických umění v Praze ve třídě prof. Miroslava Petráše.

Miroslav Sekera se hře na klavír věnuje od tří let, velmi dobře hrál už jako malý kluk také na housle. Díky tomu byl vybrán do role malého Mozarta v oscarovém filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Hře na oba nástroje se věnoval až do svého přijetí na Pražskou konzervatoř, kde se rozhodl pouze pro studium hry na klavír. Ve studiu pokračoval na Hudební fakultě Akademie muzických umění v Praze u docenta Miroslava Langera. Studium dokončil v roce 1999 jako nejúspěšnější student. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. Již podruhé vystoupil jako sólista se symfonickým orchestrem FOK pod vedením dirigenta Jiřího Kouta. Pravidelně spolupracuje s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou.

Program koncertu

Johann Sebastian Bach: Suite no. 4
1. Prelude
2. Allemande
3. Courante
4. Sarabande
5. Bourree I – Bourree II
6. Gigue

Jan Křtitel Vaňhal: Variace C dur pro violoncello a klavír

Giovanni Battista Sammartini: Sonata G dur pro violoncello a klavír
1. Allegro non troppo
2. Grave con espressione
3. Vivace

Francoise Francoeur: Sonata E dur pro violoncello a klavír
1. Adagio Cantabile
2. Allegro Vivo
3. Tempo di Gavotta
4. Largo Cantabile
5. Allegro Vivo

Foto www.sekeramiroslav.cz a www.petr-spacek.com

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)