Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Verdiho Requiem zazní poprvé v Broumově
banner

Verdiho Requiem zazní poprvé v Broumově

René Herzán

Úterý, 2. října 2018

Verdiho Requiem zazní poprvé v Broumově

V sobotu 3. listopadu 2018 v 18 hodin zazní kostele sv. Petra a Pavla v Broumově historicky poprvé slavné Requiem Giuseppe Verdiho. Dušičkový koncert věnovaný za padlé obyvatele Broumovska a za 2 600 obětí zajateckého tábora v Martínkovicích v období 1. světové války 1914 – 1918 je připomínkou oslav 100. založení republiky.

V období první světové války byl v letech 1915 - 1918 v prostoru mezi městem Broumovem a obcemi Křinice a Martínkovice provozován c. a k. rakousko-uherskou armádou zajatecký tábor, ve kterém byli zadržováni vojáci a civilisté srbské, ruské, italské, rumunské a černohorské národnosti. Válečným zajateckým táborem prošlo ve zmíněných čtyřech letech přes 30 000 zajatců, především Srbů a Rusů. Celkově v táboře zemřelo přes 2 500 zajatců, většinou Srbů, v důsledku válečných zranění, podvýživy a vyčerpání, infekčních nemocí, mrazu a celkově nevyhovujících životních a hygienických podmínek. Zemřelí byli pohřbíváni přímo v sousedství tábora na zajateckém hřbitově. V roce 1916 postavili sami vězni v místě pohřebiště památník, který utrpení internovaných osob připomíná dosud.

V květnu tohoto roku v Broumově proběhl koncert, kde bylo s velkým úspěchem uvedeno Stabat Mater G. Rossiniho se skvělými sólisty, sborem CANTORES CANTANT pod vedením sbormistra Jakuba Hrubého, broumovského rodáka. "Základem Verdiho velkolepé skladby se po úpravách stala poslední část mše za zemřelé Responsorium - Libera me, kterou zkomponoval původně pro rekviem za Gioachina Rossiniho zvané Messa per Rossini (1869), na jehož kompozici se podílelo dalších dvanáct italských skladatelů. Proto jsem vybral jako návaznost na Rossiniho Stabat Mater, Verdiho tzv. "operu oper". Tehdy při premiéře sopránový part zpívala vynikající česká sopranistka a skladatelova dobrá přítelkyně Tereza Stolzová, která později zprostředkovala kontakt mezi Verdim a ředitelem Národního divadla Františkem Adolfem Šubertem," uvádí Jakub Hrubý a dodává: "Sólové party budou zpívat skvělí mezinárodní sólisté např. z Moldavie, či z Jižní Koreje. Velice se na tento koncert těším a cítím ho jako vzdání holdu všem padlým krajanům, obyvatelům Broumovska a zemřelým zajatcům v táboře u Martínkovic během 1. světové války."

Koncert pořádá agentura Braunensis Art ve spolupráci s Farním úřadem Broumov a finančně ho podpořil Královéhradecký kraj a Klášter Broumov.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)