Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Video: Dnes ve Zdoňově vystoupí vítězové Concertina Praga
banner

Video: Dnes ve Zdoňově vystoupí vítězové Concertina Praga

René Herzán

Sobota, 6. července 2013

Video: Dnes ve Zdoňově vystoupí vítězové Concertina Praga

Festival Za poklady Broumovska dnes pokračuje druhým koncertem. V kostele Nejsvětější Trojice ve Zdoňově u Teplic nad Metují se festivalovému publiku představí výjimečné talenty klavírista Matyáš Novák a klarinetista Libor Suchý. Koncert začíná v 18 hodin, vstupné je dobrovolné.

Libor Suchý (18 let) a Matyáš Novák (14 let) jsou výjimečné hudební talenty. Začali spolupracovat v roce 2011 na Pražské konzervatoři. Společně nastudovali řadu děl z tradičního komorního repertoáru pro klarinet a klavír. V současné době mají za sebou řadu úspěšných koncertů po celé České republice. Oba interpreti jsou i přes svůj věk také úspěšnými sólisty a laureáty mnoha mezinárodních soutěží.

"Partnerem festivalu Za poklady Broumovska je mezinárodní soutěž Concertino Praga. Na festivalu každoročně koncertují mladí hudebníci, kteří získají v této soutěži nejvyšší ocenění, letos to jsou klavírista Matyáš Novák a klarinetista Libor Suchý," říká dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová.

Čtrnáctiletý Matyáš získal již 15 cen z národních a mezinárodních soutěží. S Broumovem ho pojí vítězství v mezinárodní klavírní soutěži Broumovská klávesa. Hrál s Královéhradeckou filharmonií a s filharmonií Brno nebo s Komorní filharmonií Pardubice. Rodák z Hradce Králové hraje skvěle také na housle. "Na klavír cvičím každý den dvě hodiny, na housle hodinu," říká Matyáš. Stíhá ale i nehudební koníčky. Zajímá ho třeba historie železnice.

Libor Suchý je studentem Pražské konzervatoře ve třídě prof. Milana Poláka. I on má na svém kontě ve svých osmnácti letech řadu soutěžních úspěchů – např. již zmíněná mezinárodní soutěž mladých hudebníků do 18 let Concertino Praga, kde získal první cenu v národním a čestné uznání v mezinárodním kole, ale také mezinárodní soutěže v italském Cardlinu. Je nejen úspěšným sólistou, ale i vyhledávaným komorním hráčem. Spolu s Julií Svěcenou a Matyášem Novákem je členem komorního tria Sol de Praga.

Publiku festivalu Za poklady Broumovska Matyáš Novák a Libor Suchý představí například díla J. S. Bacha, F. Liszta či J. Brahmse.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)