Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Video: Velikonoční koncert žáků základní umělecké školy v kostele sv. Ducha
banner

Video: Velikonoční koncert žáků základní umělecké školy v kostele sv. Ducha

Jindřich Horkel

Sobota, 7. dubna 2012

Video: Velikonoční koncert žáků základní umělecké školy v kostele sv. Ducha

Velikonoční koncert v nově zrekonstruovaném  v kostele uspořádali ve středu před Velikonocemi učitelé a žáci Základní umělecké školy v Broumově, za účasti účinkujících z pobočky školy v Meziměstí. Záznam z koncertu si můžete prohlédnout na videu na konci tohoto článku.

Navečer 4. dubna se představili v kostele sv. Ducha, mnoho let zavřeném a teprve nedávno zvenku opraveném, žáci, kteří získali ceny na pěveckých soutěžích nebo v soutěžích ve hře na dechové nástroje v okresním či krajském kole. "Jsme uprostřed tak zvaného svatého týdne pře Velikonocemi a koncert je laděný velmi slavnostně i duchovně," řekl na začátku Ladislav Šikut, učitel školy, který jednotlivé účinkující a jejich skladby uváděl. A také v průběhu celého programu všechny doprovázel na elektrický klavír.

Na začátku zazpíval dívčí pěvecký sbor pod vedením Romany Rožkové dvě skladby, kánon z 18. století a sbor G.F.Händla. Pak již následovali sólisté, jejichž řadu přerušil pouze 11členný smyčcový orchestr pod vedením učitelky Vogelové s Overturou J.F.C.Fišera a klarinetový kvartet, který zahrál Händlovo Aleluja. Sólisté zpívali, hráli na varhany, lesní roh, flétnu nebo trubku. V průběhu koncertu zazněla řada i náročných skladeb, které s plným nasazením předvedli mladí muzikanti. Například Smetanovo Preludium č. 1, Jitka Uhnavá zazpívala Bendlovy Slzičky Panny Mare a další a další.

Koncert zakončili vítězové krajského kola Ondřej Rozum Mozartovým allegrem na lesní roh a absolutní vítěz Martin Ptáček, který ukončil koncert Kurpiňského Cavatinou na trubku. Martin Ptáček za svůj výkon v krajském kole postoupil do celostátního kola. Oba dva jsou studenti 2. ročníku broumovského gymnázia.

Kostel zaplnili rodiče, prarodiče a známí účinkujících, přišli však i další návštěvníci, dokonce z nedalekého Polska. Některých jsme se zeptali na jejich dojmy:

Nádherné, bylo to krásné, jsme rády, že jsme sem šly, a že tu máme takové šikovné děti a učitele. Protože to je výsledek dobrého vedení. A je dobře, že ty děti někdo k něčemu vede, je to krásné.

Mně udělalo velice dobře to, že to byla stará barokní hudba, kterou já miluju.

To prostředí neudržovaného kostela je hrozný, ale je tady nádherná akustika. A když se to dá do pořádku, může tu být krásná hudební síň. Ale to je otázka peněz.

Foto a video Tomáš Cirkl

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)