Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Vilma Cibulková, Vilém Veverka a Shakespeare
banner

Vilma Cibulková, Vilém Veverka a Shakespeare

Kateřina Ostradecká, foto archiv ZPB

Čtvrtek, 28. dubna 2022

Vilma Cibulková, Vilém Veverka a Shakespeare

17. ročník festivalu Za poklady Broumovska nabídne v neděli 1. května 2022 první z letošních koncertů – festivalovou předehru v podání hobojisty Viléma Veverky a herečky Vilmy Cibulkové. Vstupenky na komponovaný večer, jehož podtitul zní Krása dialogu, je možné zakoupit v předprodeji na www.zapoklady.cz.

Dialog mezi literaturou a hudbou bude akcentován v neděli 1. května od 18 hodin v broumovském klášteře, v sále Kreslírna. Hobojista Vilém Veverka přinese inspiraci v podobě výběru z dvanácti fantazií jednoho z nejproduktivnějších skladatelů minulosti G. Ph. Telemanna a cyklu Šesti metamorfóz Benjamina Brittena, zpodobňujících v šesti personifikacích protikladné lidské vlastnosti. Herečka Vilma Cibulková pak hudbu doplní výběrem ze Shakespearových Sonetů v překladu Martina Hilského. Námětem sonetů je krása, politika, láska, i pomíjivost života a citů – tedy témata svým vyzněním velmi současná.

Spolupráci s Vilmou Cibulkovou Veverka popisuje následovně: „S Vilmou se rozhodně nesetkáváme poprvé, nicméně atraktivní produkce, kterou v rámci prologu festivalu představíme, patří rozhodně k tomu nejnovějšímu. Vilma je doslova ideálním představitelem této „role“, dlouho jsem si přál právě s ní něco podobného opakovaně realizovat. Nyní je to zde, a díky tomu jsme schopni nabídnout našim divákům formát, který pravděpodobně doposud nemohli zhlédnout a slyšet.“

 

Program festivalové předehry:

 

Georg Philipp Telemann:

12 fantazií pro hoboj sólo (výběr)

 

Fantazie 3 h moll, TWV 40:4

Largo – Vivace – Largo – Vivace – Allegro

 

Fantazie 5 C dur, TWV 40:6

Presto – Largo – Presto - Dolce – Allegro – Allegro

 

Fantazie 9 E dur, TWV 40:10

Affetuoso – Allegro – Grave – Vivace

 

Fantazie 12 g moll, TWV 40:13

Grave – Allegro – Grave – Allegro – Dolce – Allegro – Presto

 

Benjamin Britten:

Šest metamorfóz podle Ovidia pro hoboj sólo op. 49

 Pan – Phaeton – Niobé – Bakchus – Narcis – Arethusa

 

William Shakespeare:

Sonety (výběr, v překladu Martina Hilského)

 

Vstupné na koncert za 290 Kč, nebo za 690 Kč (toto vstupné zahrnuje setkání s interprety a číši vína) je možné zakoupit online na festivalovém webu www.zapoklady.cz nebo na pokladně prohlídkového okruhu broumovského kláštera.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)