Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Vladimír Merta hrál na Pellyho Terase v Polici nad Metují
banner

Vladimír Merta hrál na Pellyho Terase v Polici nad Metují

Apeiron z.s.

Středa, 5. srpna 2015

Vladimír Merta hrál na Pellyho Terase v Polici nad Metují

První srpnový večer v Polici nad Metují patřil strunám kytary a foukací harmonice písničkáře Vladimíra Merty. Legendární hudebník, který za svůj život vydal více jak 30 LP desek nebo CD nosičů a kromě vlastních textů zhudebnil i básně např. Viktora Dyka, Jaroslava Seiferta, Arhura Rimbauda, Borise Pasternaka, Sully Prudhomma či Jeana Morèase, se na Pellyho Terase představil s citlivým repertoárem, který aktuálně měnil podle nálady jak publika, tak i přicházejícího stmívání.

V souzvuku s postupným "rozsvěcováním se radnice za hudebníkovými zády" zazněly jak nové skladby, tak i "staré pecky". V naprosto neformální atmosféře se tři patra nad dlažbou polického náměstí odehrál vrcholný koncert letošního programu Terasy.

Zaplněná Terasa (na koncert přišlo více jak sto dvacet lidí) aplaudovala umění Vladimíra Merty, který jednotlivé skladby prokládal povětšinou vtipnými vzpomínkami a komentáři, ze kterých ovšem občas posluchačům přeběhl mráz po zádech. Kdysi zakazovaný autor s nadhledem glosoval jak minulost, tak i současnost. Ale nejednalo se o profesorsky aseptické kázání, spíše šlo o aktuální názory člověka, který má něco za sebou a už ví své.

Ale nosným prvkem večera v Polici nad Metují byla kytara a hlas Vladimíra Merty. I ve svých téměř sedmdesáti letech ukázal, že má stále co říct a že svoje sdělení dokáže podat neopakovatelným způsobem. Ukázal, že umí zaujmout diváky napříč generačním spektrem. Jeho poetické texty, vznikající v posledních letech, mají stejnou výpovědní hodnotu, jako politicky angažované skladby staré třicet i více let. Vladimír Merta je živým důkazem toho, že umění může být líbivé a srozumitelné a přesto být oproštěné od kýčovitosti a nemusí být nutně napasováno do popové škatulky, která jakoby byla jedinou možností pro vysílání nejrůznějších rozhlasových stanic.

V písni Vánoce v Bratislavě zpívá Jaromír Nohavica, že Vlado Merta hrál nám blues. Pellyho Terasu první srpnový večer naplnilo blues Vladimíra Merty a pro mnohé návštěvníky byl jeho koncert opravdovým svátkem.

Partnery Pellyho Terasy jsou Město Police nad Metují, Martin Cibulka - Kapitol a. s., Květinářství U Petry, Planeta ryb a Sbor dobrovolných hasičů Velká Ledhuje. Mediálním partnerem je Naše Broumovsko. Patronát převzala starostka Police nad Metují Mgr. Ida Jenková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)