Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Vyprávění za deště a měsíce v kostele sv. Vojtěcha
banner

Vyprávění za deště a měsíce v kostele sv. Vojtěcha

-red-, foto archiv VKCB

Pondělí, 15. května 2023

Vyprávění za deště a měsíce v kostele sv. Vojtěcha

Klášterní kostel sv. Vojtěcha čeká ve středu 17. května neobvyklý koncert. V rámci svého koncertního turné na podporu nově vydaného alba Vyprávění za deště a měsíce zde vystoupí trio Romanovská Tichý Hrubý & Garth Knox. Koncert se koná pod hlavičkou cyklu koncertů ArtCafé. Připomeňme, že hudebník Michal Hrubý je rodák z Broumova a nedávno vystoupil s jiným uskupením v Otovicích.

Pod hlavičkou slovenského labelu Hevhetia letos vydává Trio RTH své již páté cd s názvem Vyprávění za deště a měsíce. Drobným předvojem mu bylo EP, které vyšlo na konci minulého roku na bandcampu. Obě nahrávky vznikly v květnu 2022 v Paříži. Projekt zaštítilo České centrum v Paříži se svým ředitelem Jiřím Hnilicou. Hudebníci měli celý týden k dispozici Jazz club v prostorách Českého centra. Jako hosta si tentokráte přizvali irského houslistu, violistu, a především hráče na violu d´amore Gartha Knoxe, který v Paříži žije. Po několik dní tak vznikala nahrávka, ve které se snoubí zvuky japonské citery koto s Knoxovou violou d´amore, zvuky pozounu, který nově vnesl Petr Tichý, s množstvím dechových nástrojů Michala Hrubého, přítmí jazzového clubu s barevnou rozmařilostí Paříže.

Trio Romanovská Tichý Hrubý hraje ve složení Anna Romanovská housle a koto, Petr Tichý kontrabas a Michal Hrubý klarinety, saxofon a flétna a věnuje se převážně volné improvizaci. Hudebníci sami i hudební nástroje, které k improvizaci využívají, mají velmi rozdílný hudební background. Anna Romanovská má klasické hudební vzdělání a silný vliv na ni jistě má soudobá hudba, v jejímž teritoriu se převážně pohybuje. Japonská třináctistrunná citera zvaná koto, na níž Anna hraje, přináší do celkového zvuku orientální nádech. Petr Tichý, jehož hudební základy položilo studium jazzového kontrabasu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na jazzovém oddělení pražské HAMU, se svým multižánrovým přístupem k hudbě přiznává i své kořeny v lidovosti, folkloru a folku. Michal Hrubý a jeho punkově folklórní hudební základ, rozšířený o nevšední hudební znalosti napříč staletími i hudebními styly, kongeniálně doplňuje celek o nezbytný prvek nečekaného. Trio pravidelně spolupracuje i s dalšími muzikanty, například sopranistkou Hanou Blažíkovou, irským violistou Garthem Knoxem, německým bubeníkem Klausem Kugel a dalšími.

Vstupenky na koncert je možné zakoupit prostřednictvím sítě sms ticket, nebo na pokladně kláštera Broumov.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)