Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Výtěžek Vánočního varhanního koncertu v broumovském klášteře půjde na charitu
banner

Výtěžek Vánočního varhanního koncertu v broumovském klášteře půjde na charitu

Kateřina Ostradecká

Úterý, 19. prosince 2017

Výtěžek Vánočního varhanního koncertu v broumovském klášteře půjde na charitu

Ve čtvrtek 21. prosince od 19 hodin se rozezní kostel sv. Vojtěcha v broumovském klášteře Vánočním varhanním koncertem. Výtěžek pomůže náchodské Betanii.

Varhanní koncert zazní v podání Anny Ester Petříkové a Viktora Darebného, kteří budou hrát nejen sólově, ale i spolu – tedy čtyřruč a čtyřnož. Tento nevšední zážitek bude přenášen i na plátno v kostele, aby zvukový prožitek umocnil i pohled na hru na tento královský nástroj. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek je určen pro potřeby Betanie Náchod - Diakonie ČCE.

Viktor Darebný se hře na varhany učil nejdříve soukromě u MgA. Michala Hanuše. Během maturitního ročníku Gymnázia Jiřího Ortena začal studovat hru na varhany na Konzervatoři Pardubice. Zde absolvoval v roce 2017 ve třídě prof. Josefa Rafaji. Od října 2017 je posluchačem Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze ve třídě odb. as. MgA. Pavla Černého. Je korepetitorem Učitelského smíšeného pěveckého sboru Tyl v Kutné Hoře, který je nejstarší dosud zpívají sbor na našem území (od r. 1846). Pravidelně vystupuje na sólových koncertech, ale i jako korepetitor různých profesionálních i amatérských hudebních těles a sólistů. V poslední době se zaměřuje na čtyřruční hru na varhany a společně s Annou Ester Petříkovou tvoří varhanní duo.

Anna Ester Petříková se začala věnovat hudbě na ZUŠ Hronov ve třídách paní učitelek Kláry Bydžovské a Renaty Mědílkové. Nyní je studentkou třetího ročníku hry na varhany ve třídě prof. Josefa Rafaji na Konzervatoři Pardubice. Zároveň studuje v oktávě ve třídě Mgr. Jana Ježka na Jiráskově gymnáziu v Náchodě. Zúčastnila se interpretačních kurzů prof. Jaroslava Tůmy, MgA Pavla Svobody, prof. Suzanne Z’Graggen a prof. Stefana Baiera. Věnuje se koncertní hře na varhany. Nedávno vytvořila s Viktorem Darebným varhanní duo, které se připravuje na Mezinárodní varhanní soutěž ve čtyřruční a čtyřnožní hře Novém Sadci v Polsku.

Program koncertu:

Antonio Vivaldi: Koncert a moll: 1. Allegro, 2. Adagio (transkripce J. S. Bach BWV 593)
Gustav Adolf Merkel: Sonata d-moll op. 30, Allegro con fuoco
Johann Sebastian Bach: Das alte Jahr vergangen ist BWV 614
Jan Křtitel Kuchař: Partita C dur
Johann Sebastian Bach: Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ BWV 639
Bohuslav Martinů: Vigilie
Naji Hakim: Carnaval
Improvizace na vánoční téma
Ralph Bölting: Suite on famous Christmas Carols: 1. O Come, All Ye Faithful, 2. The First Noel

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)