Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Z Broumova až na Královskou hudební akademii v Bruselu
banner

Z Broumova až na Královskou hudební akademii v Bruselu

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 21. března 2019

Z Broumova až na Královskou hudební akademii v Bruselu

Bývalý student broumovského gymnázia Jakub Jirásek z Meziměstí se už od dětských let věnuje hře na klavír. Ta ho nyní zavedla až do Belgie, kam se vydal na zahraniční studia, a to i díky stipendiu Vzdělávacího fondu Amos, který každoročně vyhlašuje obecně prospěšná společnost Pro rozvoj Broumovska.

Jakube, kam tě tvá studia zavedla?

Díky nadačnímu fondu Amos jsem v září vycestoval do Belgie, kde studuji klasický klavír na Královské hudební akademii v Bruselu a jsem zde už více než pět měsíců.

Překvapilo tě v Belgii něco?

Co se týče školy, tak mě zaujal celý postup výuky, který se velmi zásadně liší od toho, na který jsem byl zvyklý v ČR. Postupy se liší jak na vysoké škole, tak i na nižších stupních hudebního vzdělávání. Škola se krom přípravy na sólové vystupování intenzivně věnuje komorní hře či rozvíjení obecné hudebnosti. Už malé děti se musí krom hry na nástroj učit dirigovat, zpívat z listu a samozřejmě také hudební teorii. Na hudební akademii jsou pak všechny tyto činnosti povinné, a to na velmi vysoké úrovni, která na českých akademiích není běžná.

Co ti studia v Bruselu dala?

Má cesta mi dala spoustu nových zkušeností a dovedností, které mám tu možnost přebírat od výborných pedagogů. Především je pak pro mě důležitá spolupráce s mým klavírním profesorem a vynikajícím klavíristou Alexandrem Madžarem, který mi pomáhá odkrývat novou hloubku hudební interpretace.

Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Prozatím chci v Belgii zůstat, věnovat se studiu na akademii, ale i sám hru na klavír učit, vystupovat jak sólově, tak v komorních uskupeních. Získávám tu cenné kontakty mezi hudebníky z celé Evropy. Škola mi z hlediska znalostí dává opravdu hodně a věřím, že se tu ještě řadě věcí budu moct přiučit. Musím samozřejmě vyjádřit velký vděk nadačnímu fondu Amos, který mi zásadně pomohl při prvních krocích v Belgii, které byly finančně náročné.

Zájemci, kteří by chtěli zažádat o stipendium na zahraniční studia v letošní výzvě fondu AMOS, najdou informace ZDE. Uzávěrka přihlášek je 31. května 2019.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)