Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Z činnosti pěveckého sboru Stěnavan
banner

Z činnosti pěveckého sboru Stěnavan

MGR. ROMANA ROŠKOVÁ

Pátek, 30. listopadu 2018

Z činnosti pěveckého sboru Stěnavan

V neděli 14. října 2018 se v polských Pieszycích v krásném kostele sv. Antonína konala tradiční Mezinárodní přehlídka pěveckých sborů česko – polského pohraničí. Na začátku přivítala všech cca 220 účinkujících ředitelka CK – MBP v Pieszycích Lidia Zakrszewska – Strózik a děkan Edward Dzik, farář kostela sv. Antonína. Publiku se představilo šest sborů z Polska a dva sbory z Čech.

Jako první vystoupil pěvecký sbor z Bohuslavic, který je partnerem města Pieszyce, na konci zazpíval pěvecký sbor Stěnavan pod vedením učitele ZUŠ Broumov Mgr. Ladislava Šikuta, DiS. V pravidlech soutěže je vždy předvést 3 skladby do 10 minut, z toho 1 a capella a 2 skladby libovolné z duchovní či světské tvorby. Hlavní cenu diváků letos získal se stejným počtem bodů jak sbor z Bohuslavic, tak i Stěnavan z Broumova, tento již po třetí.

Přehlídka se konala v rámci Dnů česko – polské křesťanské kultury. Předsedou Organizačního výboru polsko - českých křesťanských dnů je Julian Golak, který je činný jako člen Sejmiku Województwa Dolnoślaskiego ve Wroclawi. Zakončoval svou řečí celé sborové klání a doplnila ho i prof. Teresa Bazala, která učila na Gymnáziu v Nowé Rudě Drogoslawi a je šéfredaktorkou časopisu Zemia Klodzka. Všechny zúčastněné sbory se na konec sešly před oltářem a byla zazpívána oblíbená píseň papeže Jana Pavla II. Bárka.

V pátek 19. října se pak konal velký koncert k 110. výročí pěveckého sboru Dalibor z Hronova, který umělecky vede pí uč. ZUŠ Hronov Zuzana Meierová Genrtová, DiS. Kromě sboru Dalibor zazpíval pěvecký sbor Hron z Náchoda, který umělecky vede Ing. Vlastimil Čejp, a broumovský pěvecký sbor Stěnavan. V úvodu koncertu, který se také konal i v rámci výročí 100 let od založení republiky, vystoupili učitelé a žáci ZUŠ Hronov.

Vyvrcholením koncertu byl společný zpěv všech zúčastněných sborů za doprovodu komorního orchestru Slávy Vorlové z Náchoda pod taktovkou ředitele ZUŠ Hronov PhDr. Josefa Vlacha, DiS. Zazněly skladby z díla Bedřicha Smetany Česká píseň a Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta. Odměnou zpěvákům i organizátorům celé akce, na které byli přítomni i představitelé Města, byl obrovský potlesk početného publika, které povstalo a vyžádalo si přídavek. Za zorganizování celé akce patří poděkování Zuzaně Meierové Genertové a Městu Hronov. Pro všechny účinkující bylo připraveno i bohaté pohoštění.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)