Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Za měsíc odstartuje jubilejní, desátý ročník soutěže Broumovská klávesa

Za měsíc odstartuje jubilejní, desátý ročník soutěže Broumovská klávesa

Kateřina Ostradecká

Sobota, 5. září 2020

Za měsíc odstartuje jubilejní, desátý ročník soutěže Broumovská klávesa

Od pátku 2. do neděle 4. října 2020 se v broumovském klášteře uskuteční 10. ročník mezinárodní soutěže pro mladé klavíristy Broumovská klávesa. Online přihlášky je možné podávat do 18. září. Na soutěž naváže v neděli 11. října Slavnostní koncert laureátů v pražském Rudolfinu.

Soutěž byla přesunuta z původního, dubnového termínu kvůli vyhlášenému nouzovému stavu. Nový, říjnový termín soutěže je jedinou změnou v programu, jinak vše zůstává zachováno beze změn, včetně čtyř kategorií, rozdělených dle věku soutěžících, i místa konání. Zájemci se mohou registrovat online na webu soutěže www.broumovskaklavesa.cz, a to až do 18. září.

"Přesunutím soutěže na podzimní termín jí dáváme šanci na uskutečnění v původním rozsahu. Abychom maximálně vyšli vstříc všem, kdo se chtěli na Klávesu přihlásit již na jaře, rozhodli jsme se, že budeme počítat jejich věk pro zařazení do kategorií k původnímu dubnovému termínu. Těším se, že i navzdory nepřízni osudu se přece jen letos v Broumově potkáme," říká umělecký ředitel soutěže, klavírista Ivo Kahánek.

Specifikem soutěže jsou odměny ve formě koncertních vystoupení pro laureáty, a to na festivalu Za poklady Broumovska, za doprovodu mariánskolázeňského orchestru v jejich sezóně a na koncertě laureátů v pražském Rudolfinu. Letos se tento tradiční koncert uskuteční bezprostředně po konání soutěže, v neděli 11. října. Bližší informace je možné nalézt na webu www.broumovskaklavesa.cz nebo na facebookovém profilu soutěže.

Broumovská klávesa je mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy ve věku do 17 let. Uměleckým ředitelem soutěže je klavírista Ivo Kahánek. V posledních čtyřech letech se soutěže účastnilo přes 230 soutěžících z České republiky, Polska, Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. Cílem Broumovské klávesy je pořádání soutěže pro děti a mládež s patřičnou odbornou platformou v široké mezinárodní působnosti. Celá idea se opírá o osvědčený systém dětského hudebního vzdělávání a dlouholetou tradici dětských soutěží v ČR. Mladí hudebníci mají nejen možnost vzájemné konfrontace na mezinárodní úrovni, ale také kontaktu se špičkovými osobnostmi českého i zahraničního klavírního umění a představiteli stěžejních hudebních institucí. Specifikem soutěže jsou ocenění pro vybrané laureáty čítající živá vystoupení na významných kulturních akcích.

Partnery Broumovské klávesy jsou: Ministerstvo kultury, Velvyslanectví Polské republiky, Západočeský symfonický orchestr Mariánské lázně, Festival Za poklady Broumovska, Královéhradecký kraj, město Broumov, firma Drnek Piana, Hobra-Školník a Agentura pro rozvoj Broumovska.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)