Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Za poklady Broumovska - 5. festivalový koncert
banner

Za poklady Broumovska - 5. festivalový koncert

René Herzán

Neděle, 8. srpna 2010

Za poklady Broumovska - 5. festivalový koncert

Jazz a jeho přední dáma Jana Koubková měly na 5. festivalovém koncertě Za poklady Broumovska plno. Přečtěte si autentické reportáže z akce.

Sobota 31. 7. 2010, kostel sv. Barbory - Otovice u Broumova
 
Již o půl šesté byl koncert zcela zaplněn. Rozhodnutí přinést židle z Obecního úřadu přišlo ve správný čas. Rázem byly obsazené a zbylé volné místo zaplněno stojícími diváky. 390 posluchačů obsahovalo všechny věkové skupiny. Mezi nimi seděly i dámy Tereza Kramplová, dramaturgyně festivalu a Markéta Hlavicová, festivalová PR. Ve třetí řadě, mezi diváky, seděla paní Jana Koubková, účinkující host tohoto večera. Měla za sebou těžký den stejně jako my, pořadatelé. Dnes dopoledne se konala první hudební dílna - doprovodný program festivalu. Vedla ji právě paní Jana. Plánovaný počet dětí 15 - obávali jsme se, že nebude naplněn - jsme překročili stejně jako nejnižší věkovou hranici. Dětí bylo 20, dvěma nejmladším účastnicím pak 4 roky, nejstarší 14. Od půl jedenácté téměř do půl čtvrté, s malou pauzou na občerstvení vyplněnou nástupem hudebníků - večerních účinkujících pánů Krampla, Reindla a Švece - si všichni hráli, ale také tvrdě pracovali. V závěru pak rodičům předvedli, co všechno se za tak relativně krátkou dobu dá naučit. O tom, že rozhodnutí uspořádat hudební dílnu pro děti bylo šťastné, nás přesvědčily nejen potlesk a úsměvy dětí i rodičů, ale i závěrečné hodnocení paní Jany a hudebníků. Malý Egon Eckert přijel na hudební dílnu až z Prahy. Slavil své osmé narozeniny a účast v dílně dostal od svých rodičů jako narozeninový dárek. Byl jedním z nejaktivnějších a domů odjížděl s malým dárkem, diplomem s podpisem paní Jany Koubkové. Za pár let to bude jistě milá vzpomínka.
Ve čtyři odpoledne se kostel rozezněl prvními tóny zkoušky a začali jsme zdobit a připravovat kostel na večerní koncert. Že bylo zcela plno je napsáno v samém začátku tohoto článku. Já jen dodám, že na dobrovolné vstupném posluchači tentokrát věnovali 13 259 korun. Děkujeme.
 
Marcela Lilingová
 
 
 
Pátý, tentokrát jazzový, koncert pátého ročníku ročníku
hudebního festivalu "Za poklady Broumovska" nás mnohé přivedl, díky tvořivému mistrovství dramaturgyně Terezy Kramplové, k zamyšlení.  Je milé, že pan farář Martin Lanži přišel, stejně jako na všechny ostatní koncerty ve "svých kostelích" a spolu s ředitelkou festivalu několika slovy koncertu požehnal.
Výborní interpreti, instrumentalisté (vibrafon, basa, bicí) i zpěvačka a tanečnice v jedné osobě, zpočátku jen zvolna dobývali srdce posluchačů a prostor před oltářem v kostele Sv. Barbory v Otovicích. Divák musel obdivovat odvahu, intuici a profesionalitu dramaturgyně, která s neobvyklou vnímavostí, spolu s pořadatelem, občanským sdružením APRB, volila i toto vystoupení.
Zvykli jsme si odcházet z koncertů našeho hudebního festivalu naplněni krásnými prožitky,
které nás ukolébají k sladkému nic nedělání. I když dobře víme, že naše životy posouvají dopředu spíš protivenství, překážky a výzvy, na které musíme tak či onak odpovídat, kterým se musíme přizpůsobovat a podle nich budovat svůj život. Nutno blahopřát dramaturgyni i pořadatelům, že se odhodlali trochu experimentovat a nezaváhali připravit některým z nás možná i trochu rozporné prožitky, ale všem otevřít aspoň malinko prostor k zamyšlení. Nad stavem světa, významem inspirujícího prostředí či umění soucítění, tolerance, vnímání těch nejjemnějších až subtilních podnětů, vytvářených společenstvím lidí v rodině, na koncertě, v kostele, třeba i v práci.
Když za to všechno chceme být vděční a poděkovat, nesmíme v tomto případě pominout vstřícnost představitelů církve, vlastníků nádherných hudebních síní zde na Broumovsku, jmenovitě pana arcibiskupa, nedávno ještě biskupa Královéhradecké diecéze, Dominika Duky, a jen v důsledku hodnosti na druhém místě Broumovského pana faráře Lanžiho. Díky všem výše jmenovaným jsme mohli objevit, tentokrát sami u sebe, pátý poklad Broumovska, kterým je naše vnitřní nezaměnitelná individuální hodnota a schopnost poctivě zodpovídat otázky, které se vynořují kdesi v nás právě tehdy, když se rozhodujeme o svých postojích, přijetí či odmítnutí, radosti nebo zlosti. Protože to všechno jsou jen a jen naše volby.
A když věnujeme čas a všechno si to promýšlíme a srovnáváme, na pozadí našich myšlenek běží obraz bezchybné mistrovské hry instrumentalistů, tance a zpěvu Jany Fabiánové, dcery známější Nadi Urbánkové. A uvědomíme si okamžik, kdy před oltář přišla Jana Koubková. Ta svojí vitalitou, uměním a temperamentem strhla publikum tak, že kostel burácel, diváci tleskali, společně zpívali a svatí v kostele tančili.
Koncert v naprosto plném kostele Sv. Barbory v Otovicích přinesl svým návštěvníkům opět bohaté zážitky a zaznamenal další úspěch festivalu, stejně jako předešlé čtyři.
Závěrem připomeňme, jak Jana Koubková strhla na první hudební dílně v rámci festivalu,
konané dopoledne před koncertem v Kreslírně Broumovského kláštera 20 dětí ve věku od 4 do 12 let.
Bylo to krásné. Všechno. Díky. A příště na koncertě, tentokrát klavírním, ve Vernéřovicích.
 
Jindra
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)