Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Za poklady Broumovska 6.festivalový koncert
banner

Za poklady Broumovska 6.festivalový koncert

René Herzán

Sobota, 7. srpna 2010

Za poklady Broumovska 6.festivalový koncert

Šestý koncert festivalu Za poklady Broumovska patřil skvělému klavíristovi Martinu Kasíkovi, který vystoupil v sobotu 7. srpna od 18.00 hodin ve vernéřovickém kostele sv. Michaela.

Martin Kasík (*1976), vítěz jedné z nejprestižnějších světových soutěží Young Concert Artists Competition v New Yorku 1999, se věnuje klavírní hře od 4 let. Vystudoval konzervatoř v Ostravě a AMU v Praze pod vedením prof. Ivana Klánského Je vítězem mnoha domácích i mezinárodních soutěží, mj. soutěže Pražského jara 1998, držitelem ceny Davidoff Prix 2000 pro nejlepšího českého interpreta do 28 let v oblasti klasické hudby a Ceny Harmonie pro nejúspěšnějšího mladého umělce za rok 2002. Koncertoval v řadě prestižních koncertních sálů Evropy (Sál Berlínské filharmonie, Tonhalle Zürich, Concertgebouw Amsterdam, De deolen Rotterdam, Finlandia Hall Helsinky, Auditorio di Barcelona aj.), Spojených států amerických (Weill Hall at Car negie Hall, Alice Tully Hall and Avery Fisher hall v New Yorku, Kennedy Center Washington aj.), Japonska (Tokyo Suntory Hall), Tai Wanu (Philharmonic hall) Singapuru (Singapore Victoria Concert Hall). Jako sólista vystupoval mj. s Chicago symphony orchestra, Minneapolis symphony orchestra, DSO Berlin, Tonhalle Zurich, Stuttgarter philharmoniker, Rotterdam symphonic orchestra, Helsinki philarmonic orchestra. Pravidelně spolupracuje s Českou filharmoniía Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, se kterými podnikl turné po USA a Japonsku. Martin Kasík vydal 6 CD ve spolupráci se společnostmi Supraphon a Arco Diva.

Ranní proudy deště, který nepřestával a prudké ochlazení a k tomu fakt, že do obce Vernéřovice je z obou stran vjezd zakázán a vyprodaný konkurenční koncert Marty Kubišové v šonovském kostele, to byl důvod k obavám, zda pro Martina Kasíka nebudeme večer jedinými posluchači. Ale ne. Opět se ukázalo, že naše koncerty mají své posluchače a že si k nim cestu najdou. 220 návštěvníků ve stoje tleskalo famóznímu provedení skladeb, které si pro svůj recitál Martin Kasík vybral. Skromný člověk v džínách a modrém triku, který po čtvrté odpoledne přijel, se změnil v geniálního interpreta nejen Chopinových skladeb, ale i Bacha a Rachmaninova. Posluchači ho odměnili opakovaným potleskem ve stoje. K částce vybrané na opravy a údržbu kostelů přibylo 11 042 korun.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)