Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Za poklady Broumovska - 8.festivalový koncert
banner

Za poklady Broumovska - 8.festivalový koncert

Marcela Lilingová

Pondělí, 23. srpna 2010

Za poklady Broumovska - 8.festivalový koncert

8. festivalový koncert Za poklady Broumovska předcházela drobná změna programu. Pro nemoc nemohl přijet Michal Mašek, který měl Ivana Ženatého doprovázet na klavír. Pan Ženatý však absenci svého kolegy profesionálně zvládl. Bylo to úžasný. Poprvé jsem viděla vstát 300 lidí v jednom okamžiku – poklesl smyčec, Ivan Ženatý otevřel oči a vybuchl potlesk.

Přišlo 294 posluchačů. Kostelní lavice nestačily, měly jsme připraveno 28 dalších  a 40 židlí – první posluchači přicházeli ve čtyři, o půl šesté se vše zaplnilo do posledního místečka.
Ve čtyři odpoledne byl k nahrávce připraven i Český rozhlas Hradec Králové. S laskavým svolením pana Ivana Ženatého byl koncert zaznamenán a APRB tak bude mít pro archivní a propagační účely unikátní nahrávku.
Na dobrovolném vstupném se vybralo 15 992 korun, celková shromážděná částka po osmi koncertech tedy činí 95 048,50 Kč. Do této doby přišlo neuvěřitelných 2174 posluchačů .
Změna programu, byla posluchačům plně kompenzována virtuozitou, se kterou provedl  Ivan Ženatý svůj sólový recitál ze skladeb J. S. Bacha. Svým uměním vyvolal dlouhotrvající potlesk ve stoje. Své mistrovství předvedl i ve dvou exkluzivních přídavcích skladeb N. Paganiniho.
Večer byl krásný a výjimečný - odcházející návštěvníci děkovali za krásný večer a nevšední hudební zážitek, Ivana Ženatého potěšil potlesk a nadšení diváků. Pořadatele potěšilo, že jejich práce má smysl a poskytuje radost ... zkrátka bylo to moc krásný.
Přispělo krásné počasí, obec a pan starosta, kteří pomohli s dovozem laviček a židlí a paní Honcová úklidem a přípravou kostela.
 
Marcela Lilingová, foto Jan Záliš
 

Věra Kopecká

Martinkovický poklad

 

Houslistovi Ivanu Ženatému
 
Utichnul potlesk
a hudba zní
Předal Bachovo poselství
houslista
Překrásná práce
rukou a srdce
Nekonečný prostor
souznění
Jak struna rozechvělí
i my
jsme ještě dlouho zněli
do noci
 
Za poklady Broumovska, Martinkovice 21. 8.  2010
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)