Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Zahajovací koncert festivalu Za poklady Broumovska rozezněl otovický kostel
banner

Zahajovací koncert festivalu Za poklady Broumovska rozezněl otovický kostel

Kateřina Ostradecká

Pondělí, 4. července 2016

Zahajovací koncert festivalu Za poklady Broumovska rozezněl otovický kostel

V otovickém kostele sv. Barbory byl v sobotu 2. července v 18 hodin zahájen 11. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Následovat bude dalších devět koncertů, každou letní sobotu, vždy v jednom z broumovských kostelů.

Zahajovací koncert houslisty Jana Fišera, německého violoncellisty Philipa Grahama, stipendistů Akademie komorní hudby a německé nadace Villa Musica si první červencovou sobotu přišlo do Otovic poslechnout 231 návštěvníků, které neodradila ani bouřka před koncertem a silné dešťové přeháňky.

"Na koncerty chodíme už sedm let, proto jsme si nenechaly ujít ani letošní zahajovací vystoupení. Těšíme se moc, bývá krásná atmosféra," sdělily před koncertem posluchačky Jana a Eliška Vágnerovy z Broumova.

Hudebníci během více než hodinového koncertu představili díla Franze Schuberta, Bohuslava Martinů a Johannese Brahmse. "Jsem rád, že budeme během letošního léta opět potvrzovat, že náš festival klade zvláštní důraz na interpretační kvality a programovou pestrost, hledá zajímavé osobnosti mezi zkušenými i mladými hudebníky. Kvalitní hudba to je to, co dělá náš festival unikátním," řekl ve své úvodní řeči ředitel festivalu Jan Školník, který přivítal posluchače prvního koncertu spolu s děkanem broumovské farnosti Martinem Lanžim, radní Královéhradeckého kraje Janou Třešňákovou, předsedou Dobrovolného svazku obcí Broumovsko Karlem Rejchrtem a starostou Otovic Petrem Novákem.

Stejně jako v předešlých letech, je i letos vstupné na všechny koncerty dobrovolné. Výtěžek festivalu pak následně putuje na péči o kostely, v nichž se koncerty konají. Návštěvníci otovického koncertu přispěli do festivalových kasiček částkou 13.616 korun. V loňském roce se podařilo během deseti koncertů vybrat více než 220 tisíc korun.

Druhý koncert festivalu bude v sobotu 9. července od 18 hodin lákat do ruprechtického kostela sv. Jakuba Většího na vystoupení Duo du Rêve. Flétnistka Jana Jarkovská a klavírista Bohumír Stehlík představí skladby Johanna Sebastiana Bacha, Josefa Suka, Franka Martina a Pavola Šimaie. Interpretace Dua du Rêve byla oceněna vítězstvími v mezinárodních soutěžích v Itálii, Paříži či Rakousku. Pro sezónu 2016/17 byloDuo du Rêve zařazeno na prestižní Listinu mladých umělců Nadace Český hudební fond.

11. ročník festivalu podpořili partneři MND, textilní závody VEBA a Raiffeisen Leasing, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko, Státní fond kultury ČR a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích.

Mediálními partnery 11. ročníku jsou Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Vltava, Týdeník Rozhlas, Mladá fronta DNES, Naše Broumovsko, PROPAMÁTKY a Informuji.cz.

Foto Jaroslav Winter

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)