Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Základní umělecká škola v Broumově má chrámové elektronické digitální varhany
banner

Základní umělecká škola v Broumově má chrámové elektronické digitální varhany

Jindřich Horkel

Pátek, 20. dubna 2012

Základní umělecká škola v Broumově má chrámové elektronické digitální varhany

Broumovská základní umělecká škola získala za spolufinancování Evropského fondu regionálního rozvoje prostřednictvím Euroregionu Glacensis digitální chrámové elektronické varhany, které, jak řekl učitel Ladislav Šikut, lze srovnat s varhanami v broumovské klášterním kostele sv. Vojtěcha. Ty klášterní mají pouze o několik málo rejstříků víc, řekl.

Varhany byly ve čtvrtek v podvečer ve výstavní síni Staré radnice v Broumově za účasti zástupců školy, starosty města a hostů z Polska slavnostně pokřtěny. Město se na jejich pořízení podílelo tím, že poskytlo prostředky na předfinancování, díky kterým si škola mohla podat žádost o grant. Na úvod slavnostního křtu ředitel ZUŠ Rudolf Vogel podtrhl význam česko-polských uměleckých setkávání dětí a mládeže, která nakonec umožnila pořízení varhan a nového basetového klarinetu.

Po blahopřáních a přípitku zasedl za manuál žák 1. ročníku Ondřej Rozum a posluchači chrámové digitální varhany v Broumově po prvé uslyšeli. V průběhu koncertu se vystřídalo několik mladých varhaníků. Zahrál i Ladislav Šikut, učitel varhanní hry na Základní umělecké škole, který doprovodil i absolutního vítěze krajského kola Martina Ptáčka na trubku. Představil se také školní klarinetový kvintet pod vedením ředitele ZUŠ, za doprovodu varhan zazpívala Romana Rošková a na závěr smíšený Česko-polský sbor pod jejím vedením tři písně. Sbor se sešel tento týden při příležitosti společného Česko-polského setkání v ZUŠ v Broumově.

V průběhu koncertu přiblížil varhany posluchačům podrobným popisem Ladislav Šikut. Zdůraznil, že se jedná o varhany, jejichž zvuk se věrně podobá zvuku píšťalových varhan. Mají dvě klávesnice, tedy dva manuály, a klaviaturu pro nohy, tzv. pedálnici. Parametry zvuku těchto elektronických varhan lze měnit různými rejstříky, stejně jako u varhan píšťalových. Nakonec uvedl, že tyto varhany svojí velikostí odpovídají píšťalovým varhanům o 2 529 píšťalách a 570 jazycích, které se disponují do větších píšťalových varhan.

Teď jsou tedy nové varhany ve výstavní síni Staré radnice v Broumově, a jak řekl starosta Milan Kotrnec, není teď lepší prostor, ale je to jen prozatímní řešení. Učitele Šikuta jsme se ptali také na akustiku, která je ve výstavní síni radnice určitě jiná než v kostele. Vysvětlil, že akustiku mají vahany nastavitelnou elektronicky a lze ji přizpůsobit jakémukoli prostoru. Nakonec posluchačský dojem v průběhu koncertu mu dal za pravdu.

Varhany stály cca 83 tisíc korun, řekl ředitel Rudolf Vogel. „Jsou zánovní, nové by stály nejméně 200 tisíc. Vyrobeny byly v Holandsku, ale mnoho let se na ně nehrálo. Původně jsme chtěli skutečné kostelní varhany píšťalové. Měli jsme dokonce v Olomouci vyhlédnuté kostelní domácí varhany za 75 tisíc, ale nakonec jednání skončila na rozebrání a složení, protože cena za tuto práci byla taková, že bychom prostředky nedokázali dát dohromady. Takže vyhrál digitál. Snad se tu, v této výstavní síni, bude moct i učit, jestliže nám bude dána možnost získat zde detašovanou učebnu. A pan učitel nebude muset trpět v zimě někde v nevytopeném kostele."

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)