Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Zasněná i divoká Vesna
banner

Zasněná i divoká Vesna

Michaela Plchová, foto archiv skupiny

Pátek, 27. května 2022

Zasněná i divoká Vesna

V sobotu 28. května v 19 hodin proběhne v zahradě kláštera Broumov akustický koncert skupiny Vesna, který se koná pod hlavičkou ArtCafé Extra.  

„Jsem řeka, která zpívá, rozcuchaná…,“ zpívá zpěvačka a textařka Patricie Fuxová ve své skladbě Řeka. Přírodních a zvířecích motivů, které se odrážejí v ženské duši, je v jejích písních spoustu. Stejně jako setkání se světem mužským, jenž se v letmých dotycích setkává se světem ženským. Směs snového popu s folkovými kořeny je svým jemným způsobem strhující. Patricie Fuxová vystupuje ve společnosti Báry Šůstkové, Olesji Ochepovské, Markédy Vedralové a Terezy Čepkové. Čistě ženský hudební projev – jak hlasový, tak instrumentální – nese posluchače dál jako říční proud až nakonec zjistí, že se nemohou odtrhnout.

Skupina Vesna debutovala albem Pátá bohyně a hned za ni získala nominaci Cen Anděl za Objev roku. Na tomto albu vystupuje Patricie Fuxová společně s Vojtěchem Dykem, ve společné písně má však Vojta Dyk větší prostor než ona. Od té doby se však skupina posunula a v čase karantény a útlumu veřejných vystoupení pracovala na desce Anima, která vyšla v loňském roce. Anima již plně odráží ženskou, trochu tajemnou a trochu zasněnou duši skupiny. Z této desky k posluchačům promlouvají archetypy zvířat a symbolika noční oblohy. Zvířata zde symbolizují přirozenost i dravost a hvězdy mají být odrazem nás samotných. Stěžejní téma – tělo ženy – je pak ještě více podpořeno vizuální stránkou živých vystoupení. Hudebnice se rády oblékají do nápaditých kostýmů, tak jak to ženy dělaly odjakživa. Výtvarně přitažlivý obal alba Anima je výtvarným dílem Míly Fürstové, která se proslavila především díky své práci na albu Ghost Strories skupiny Coldplay.

Přestože je jemná a snová, dokáže být hudba skupiny Vesna rovněž plná dynamické energie strhávající k tanci. Texty pak vedou posluchače do nitra nich samých, kde se mohou zaposlouchat do jejich vlastních příběhů.

 

V případě nepříznivého počasí bude koncert přesunut do sálu Kreslírna. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně prohlídkového okruhu, či v předprodeji.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)