Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ze světových pódií do božanovského kostela… Festival zahájí Vilém Veverka
banner

Ze světových pódií do božanovského kostela… Festival zahájí Vilém Veverka

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 29. června 2017

Ze světových pódií do božanovského kostela… Festival zahájí Vilém Veverka

Přední český hobojista Vilém Veverka a Ensemble 18+ zahájí v sobotu 1. července 12. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Zahajovací koncert rozezní v 18 hodin kostel sv. Máří Magdalény v Božanově. Vstupné je dobrovolné, výtěžek putuje na péči o kostely.

Vilém Veverka je jedním z nejuznávanějších českých hobojistů. Jeho repertoár zahrnuje díla všech stylových období – od baroka po současnost. Spolupracuje s významnými českými i zahraničními orchestry. Nahrál a v českých premiérách provedl řadu náročných skladeb druhé poloviny 20. století. Při zahajovacím koncertu vystoupí s komorním klasicistním orchestrem Ensemble 18+. Ten vznikl v součinnosti s cembalistou a dirigentem Vojtěchem Spurným v roce 2009 s myšlenkou aplikovat principy poučené interpretace staré hudby při hře na moderní nástroje. Jelikož se většina stálých členů hře na kopie historických nástrojů a tzv. staré hudbě věnuje profesionálně, vzniká originální styl: autentická barokní a klasicistní artikulace s využitím dobových smyčců v kombinaci s moderními nástroji. Stálý základ orchestru tvoří deset smyčcových nástrojů s cembalem, dle potřeby doplněných dechovými nástroji.

12. ročník festivalu, nad nímž převzalo záštitu Ministerstvo kultury, podpořili partneři MND a Kasper, Veba, Raiffeisen Leasing a Hobra-Školník, Státní fond kultury ČR, Královéhradecký kraj, Královéhradecká diecéze a místní farnosti, město Broumov, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Podnikatelský klub Broumovska, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Region Broumovsko a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 12. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Opera+, Harmonie, Týdeník Rozhlas, PROPAMÁTKY a Naše Broumovsko. Festival pořádá Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov pod taktovkou Agentury pro rozvoj Broumovska a Za poklady Broumovska o.p.s.

Aktuální informace naleznou zájemci na webových stránkách festivalu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu.

Program koncertu:

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Fantasie č. 3 h moll
Z cyklu Dvanáct fantasií pro hoboj (původně pro flétnu), TWV 402-13
Largo / Vivace - Largo / Vivace - Allegro

Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
Koncert F Dur pro hoboj, smyčce a basso continuo, RV 455
Allegro – Grave – Allegro

Antonio Vivaldi (1678 – 1741)
Sinfonia in D pro smyčcový orchestr, RV 122
Allegro - Largo - Presto

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Violino Concerto - koncert a moll pro housle, smyčce a basso continuo BWV 1041
ve verzi se sólovým hobojem
Allegro moderato - Andante - Allegro assai

Tomaso Albinoni (1634 - 1709)
Sonata I. à cinque in G (ze sbírky 6 Sinfonie a cinque op. 2)
Grave e adagio - Allegro - Adagio - Allegro

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Koncert d moll pro hoboj a orchestr
Adagio – Allegro - Adagio - Allegro

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)