Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Hudba
  • Ze všech hvězd na Hvězdě byly nejzářivější ty z Police Symphony Orchestra
banner

Ze všech hvězd na Hvězdě byly nejzářivější ty z Police Symphony Orchestra

René Herzán

Pátek, 22. srpna 2014

Ze všech hvězd na Hvězdě byly nejzářivější ty z Police Symphony Orchestra

Tisíce hvězd na obloze, jeden z turistických cílů Broumovských stěn Chata Hvězda, symbol tohoto místa - nedaleká kaple Panny Marie Sněžné ve tvaru hvězdy, a Police Symphony Orchestra s dirigentem Miroslavem Srnou a hostem Ondřejem Rumlem. Právě oni byli během čtvrtečního koncertu hvězdami nejzářivějšími. A také stovky diváků, kteří svým dobrovolným vstupným ve výši více než 31 tisíc korun podpořili Nadační fond Hospital Broumov.

Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na podporu nemocnice v Broumově. "Již třetím rokem Nadace vynakládá finance na pečovatelky, které spolupracují s personálem a s lidmi dlouhodobě nemocnými, řeší problémy, které nemá v náplni práce zdravotnický ani sociální pracovník. Jsme asi raritou v republice a věřím, že vyprovokujeme další," komentovala rozhodnutí, kam směrovat finanční podporu starostka Police nad Metují, členka správní rady nadačního fondu a jedna z hlavních iniciátorek uspořádání koncertu, Ida Jenková.

"Byl to skvělý nápad uspořádat akci tohoto typu. Velký dík patří především polické paní starostce Idě Jenkové a jejímu osobnímu nasazení," ocenila pořádání koncertu předsedkyně správní rady fondu Eva Blažková.

"Dalším záměrem bylo setkání. Lidí z Broumovska a Policka. Možná i odjinud. Setkání všech, kteří vnímají sílu a mocnost přírody. Nabídli jsme zastavení s hudbou. S mladými lidmi z Polického symfonického orchestru a hostem Ondrou Rumlem. Zahřát na duši nás teď všechny může vědomí dobrého skutku," dodala Ida Jenková.

Koncert, který uspořádala města Police nad Metují a Broumov, zaštítil starosta města Náchoda, poslanec PČR a zastupitel Královehradeckého kraje Jan Birke, převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek a generální ředitel společnosti Veba a. s. Josef Novák.

"Chtěl bych vás oslovit jako Broumovák, který má k Broumovu a samozřejmě k Polici hluboký vztah. Regiony Broumovsko a Policko jsou krásný kraj, oba regiony mají hodně společného, historií počínaje. Zde na tomto místě, kde můžeme vidět na obě strany, si můžeme říci, že se tu děje hodně akcí v kulturní oblasti, ve společenské oblasti, děje se toho opravdu hodně. Není to tedy ten "zapadákov", o kterém často mluví ti, kteří odtud nevytáhli paty. A udělat takovou akci s účinkujícími z "vlastní zahrádky" je něco úžasného. Nacestoval jsem toho v životě hodně. Ten odjezd je vždycky výzva, ale návrat, to je naplnění. Proto bych byl rád, kdyby se všichni Broumováci a Poličáci vždycky, když do toho světa odlétnou, rádi vraceli," řekl při zahájení koncertu Josef Novák.

Během zahájení koncertu požádal Jan Birke o potlesk pro Idu Jenkovou: "Paní starostka je úžasná dáma. Její pozvání se neodmítá a já si toho velmi cením," řekl Jan Birke a projevil obdiv Polickému symfonickému orchestru. "Polici závidím dvě věci. Tu první jsem už jmenoval a tou druhou je tento skvělý sbor, který jsem měl tu čest přivítat už i v Náchodě a byl jsem tak okouzlen těmito mladými umělci, kteří to dělají ve svém volném čase. Myslím, že Police má být na co pyšná a hrdá."

Potom už moderátorka večera Lucie Peterková uvedla téměř padesátičlenný orchestr, který dirigoval Miroslav Srna a zpěvem doprovodila Iveta Suchánková (s hlasem Tarji Turunen, bývalé zpěvačky skupiny Nightwish) a Ondřej Ruml, který tento den slavil své narozeniny. Během večera zazněly skladby od Paula McCartneyho, Jamese Browna, Adele, Petra Jandy, Ennia Morriconeho či Ondřeje Brzobohatého. Svůj prostor dostali sólisté orchestru Martina Jirásková na sopran saxofon, Žaneta Obršálová na housle, Martin Misar na trubku a "máma" a zakladatelka orchestru Petra Soukupová na housle.

Vděčné publikum bouřlivě aplaudovalo po každé skladbě a nerado se s orchestrem loučilo. Miroslav Srna nakonec vyhlásil poslední skladbu s prosbou, "že nikdo z orchestru ještě nemá sbaleno". Polický symfonický orchestr totiž hned v pátek odpoledne odjel na desetidenní turné do Dánska.

"Jsem spokojená a nadšená, že to dobře dopadlo. Orchestr se schází po celý rok o sobotách, takže místo, aby v sobotu ráno dospávali každodenní ranní vstávání, jdou hrát. A když mají před koncertem, jsou zkoušky častější, takže zkoušejí i v neděli. To mě fakt naplňuje obdivem ke všem dětem v orchestru. S tím je spojen i vděk k těm dospělým, co s nimi hrají. Stojí to spoustu času a disciplíny," řekla po koncertě Jana Pultrová, jejíž dcera Klára v souboru hraje na violoncello.

Koncert ve znamení hvězd skončil. Svůj prostor tak dostaly i ty na nebi, k nimž se oči rozcházejících se diváků obracely a sdílely s nimi hluboký dojem z neobyčejného uměleckého zážitku.

Foto Martin Kábrt, www.martinkabrt.cz

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)