Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Absolvent broumovského gymnázia nechá nahlédnout do své filmové tvorby
banner

Absolvent broumovského gymnázia nechá nahlédnout do své filmové tvorby

Pavel Frydrych

Úterý, 7. července 2020

Absolvent broumovského gymnázia nechá nahlédnout do své filmové tvorby

Polický filmař Martin Hrnčíř, absolvent Gymnázia Broumov, patří k nejmladší generaci tvůrčích autorů na Policku. Narodil se roku 1993, od roku 2001 navštěvoval polickou ZUŠ. Po studiu na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze pokračoval ve studiu Audiovizuální tvorby na Slezské univerzitě v Opavě. Od roku 2017 pracuje jako redaktor v kulturní redakci zpravodajství Českého rozhlasu.

Pro projekci v Polici nad Metují vybral skutečně žánrově pestrý výběr svých filmů. Uvidíme třeba jeho absolventský film Karaoke Tundra. O filmu sám řekl: "S posledním dokumentem jsem se spustil opět do ‚undergroundových‘ hlubin a našel hudebního producenta Karaoke Tundru. Viktor je původně z Charkova, studoval žurnalistiku na Slovensku a teď žije v Česku (publikováno 2019)."

Martin Hrnčíř vzpomíná na svoje začátky, které jsou spojené s učitelem polické ZUŠ Vladimírem Beranem. "Od začátků mě fascinovaly příběhy, které jsme na ZUŠ v Polici s panem Beranem natáčeli. Doslova jsme si sáhli na historii, když jsme připravovali dokumenty Grizzly o polickém rodákovi Bohuslavu Strauchovi. Poutavě nám vyprávěl o svém životě, do kterého zasáhla druhá světová válka a komunistická diktatura."

Fascinace příběhem jako takovým přetrvává. Dnes je autor nachází třeba v „undergroundových hlubinách“ (připomeňme časosběrný dokument "Claviq" o mladém hudebníkovi v jehož životě se střetla touha po maximální svobodě, a tak trochu z ní plynoucí závislost na prášcích na spaní).

Další z nabízených filmů je videoklip kapely Margo, který se natáčel v Polici a na Broumovsku. I tady autor prokázal svou schopnost zachytit příběh – tentokrát ve zkratce videoklipu. Dá se říct, že Martin Hrnčíř se svými kolegy osekal příběh až na dřeň a zůstala jenom syrová kostra, která dokonale koresponduje s hudbou a textem písně kapely Margo.

Kromě těchto dvou filmů bude na Nové Terase 2020 v Polici nad Metují ještě k vidění prezentace storyboardu, natáčení a barvení klipu (storyboard je vizuální materiál, který vzniká při procesu tvorby TV spotu. Jedná se o sadu rámečků s obrázky, doplněné texty, která připomíná komiksy. Obrázky mohou být hrubé skici, barevné kresby, ale i fotografie.) Celý večer promítání pod širým nebem bude zakončen ukázkou z připravovaného dokumentárního filmu o mužské neplodnosti. A samozřejmě nebude v Polici nad Metují 11. července večer scházet ani autor Martin Hrnčíř.

V rámci Nové Terasy 2020 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují. Vstupné dobrovolné. Za nepříznivého počasí se promítání přesouvá do Zeleného domečku (Tyršova 345, Police nad Metují).

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)