Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Adventní jarmark v Meziměstí se konal v teple sálu Centra Walzel

Adventní jarmark v Meziměstí se konal v teple sálu Centra Walzel

Mgr. Martina Váňová

Neděle, 9. prosince 2018

Adventní jarmark v Meziměstí se konal v teple sálu Centra Walzel

V neděli 9. prosince, bez ohledu na jarní podobu počasí, připravilo město Meziměstí v Centru Walzel Adventní jarmark, který se konal v rámci projektu - Pod jednou střechou 2/Pod jednym dachem 2 CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000098 Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Na slavnostním zahájení kromě místostarosty Jiřího Sadílka promluvila také bývalá starostka Meziměstí Eva Mücková.

Jarmarku se zúčastnilo více jak třicet trhovců, kteří vystavovali svůj sortiment, většinou rukodělné práce. Když se člověk procházel víceúčelovým sálem Centra Walzel, nemohl se vynadívat na pestrou směsici vystavovaných věcí. Od sladkých pokušení, přes domácí mýdla, malbu na skleněné a keramické dekorativní předměty, vánoční ozdoby, až k čerstvě vonící kávě. V 1. patře potom Adventní jarmark nabídl dílničky pro děti, které připravily ženy z Cechu panen rukodělných, a nechyběla výroba papírového betlému z Muzea papírových modelů.

Děti si nenechaly ujít prezentaci horolezeckého kroužku paní Žemličkové a řada z nich si na stěnu také zkusila vylézt. Jarmarku se účastnila i polská výprava řemeslníků a hudebníků z města Mieroszówa. Nechyběla ani ochutnávka tradiční polské kuchyně. Na jarmarku bylo možné vidět i výrobky dětí z Dětského domova v Broumově nebo studentů Střední školy hotelnictví a společného stravování, která přijela z Teplic nad Metují.

Během celého dne se na pódiu vystřídalo přes sedmdesát dětí, které zpívaly, tančily a hrály. Všechna vystoupení byla jasně inspirována Vánoci a tématikou nejkouzelnějších svátků v roce. O vystoupení se postupně podělily děti ze ZŠ Meziměstí, MŠ Vižňov, MŠ Meziměstí, ZUŠ Sdružení Notička a instrumentalisti z Polska.

Zhruba v polovině dne vypadl v celém městě proud, kvůli poruše na vysokém napětí celá Walzlovka přestala svítit. Pódium zhaslo a mikrofony oněměly. Hlavní organizátorku jarmarku Ivanu Ptáčkovou náhlý problém nerozhodil a doslova během pár minut přijeli hasiči, aby zapůjčili svůj agregát na výrobu elektrického proudu. Velké poděkování patří panu Škodovi a panu Sadílkovi, kteří zachránili vystoupení dětí. Bez jejich okamžité pomoci bychom nemohli pokračovat v programu. Porucha naštěstí netrvala dlouho a tak mohl jarmark pokračovat do svého vrcholu. Vyhlášení vítězů všech soutěží.

V půl třetí se slavnostně, nejprve za Muzeum papírových modelů z Police nad Metují vyhlásily výsledky soutěže o Nejkrásnější vánoční strom. Soutěž se konala přímo na místě a děti v rámci dílničky malovaly vánoční stromky. Potom přišlo na řadu vyhlášení nejtoužebněji očekávané soutěže O nejkrásnější vánoční perníček v kategoriích klasický vánoční perníček, dětský vánoční perníček a perníkový model s vánoční tématikou. Křehká krása a známá vůně dokonce předčily i nabídky ostatních účastníků jarmarku. Ceny předával za pořadatele starosta města Meziměstí Pavel Hečko. Ještě než k tomu došlo, ovšem poděkoval těm, kteří se na realizaci celé akce podíleli a nezapomněl ani na vystavovatele a návštěvníky, bez kterých by veškerá snaha přišla vniveč.

Akce, kterou pořádalo Město Meziměstí v rámci projektu „Pod jednou střechou 2“ byla vydařená a stala se pro návštěvníky jakousi oázou klidu, na sále panovala přátelská a příjemná atmosféra. Výsledky soutěže budou zveřejněny na stránkách města Meziměstí a soutěžní perníčky vystaveny v infocentru v Meziměstí u paní Vránové. Velké poděkování patří i sponzorům paní Renatě Čížové, paní Martině Lhotské, firmě Vebatrade a Z-Trade.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)