Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Agentura pro rozvoj Broumovska pořádá prázdninové tvůrčí dílny
banner

Agentura pro rozvoj Broumovska pořádá prázdninové tvůrčí dílny

René Herzán

Sobota, 20. dubna 2013

Agentura pro rozvoj Broumovska pořádá prázdninové tvůrčí dílny

Agentura pro rozvoj Broumovska pořádá opět letní tvůrčí dílny zaměřené na fotografii a výtvarné umění. Ještě předtím, v červnu, se v Galerii Dům koná dvoudenní workshop k výstavě Veroniky Resslové. Dílny se uskuteční za finanční podpory Ministerstva kultury.

"Tvůrčí dílny otevírají cestu k tvorbě a k výtvarnému umění. Účastníky kurzů čeká individuální přístup lektorů v inspirativním prostředí Broumovského kláštera a okolní krajiny," řekla Martina Váňová, která dílny i workshop připravuje.

Výtvarná tvůrčí dílna se koná ve dnech 8. až 14. července pod vedením Romana Franty. "Týdenní pobyt umožní silný prožitek v prostředí neopakovatelné krajiny a nabídne dostatek času pro získání a utvrzení dovedností. Kurz bude zaměřen nejen na plenérovou malbu, ale vyzkouší i další malířské techniky, bude se věnovat i práci s detailem v krajině a lidské stopy v ní," uvedla Martina Váňová.

Fotografická tvůrčí dílna proběhne ve dnech od 10. do 17. srpna pod vedením Jiřího Petery a jejím cílem je účastníky kurzu seznámit s technikou bromolejotisku. "Při technice bromolejotisku se vychází z klasického bromostříbrného pozitivu, který se vybělí ve speciální bělící lázni. Tato lázeň současně s bělením selektivně vytvrdí želatinu v místech, která původně obsahovala stříbrný obraz. Vytvrzená místa potom špatně přijímají vodu a naopak dobře přijímají mastné tiskové barvy. Toho se využívá při zpětném zviditelnění obrazu. Výsledné tisky mají charakter grafických tisků. Vzhledem k tomu, že proces vychází z klasické (stříbrné) fotografie, je workshop vhodný i pro ty, kteří se chtějí seznámit s procesem klasické fotografie. Je však třeba, aby každý z účastníků měl vlastní funkční fotoaparát na klasický film, případně i expozimetr," vysvětlil Jiří Petera.

Ve dnech 15. a 16. června se bude konat workshop k výstavě Veroniky Resslové, která zrovna bude probíhat v Galerii Dům v Broumově. Veronika Resslová pochází z Jaroměře a v současné době žije v Praze. Roku 2004 absolvovala Akademii výtvarných umění v sochařském ateliéru prof. Jindřicha Zeithammla. "Ve své umělecké práci se zabývá prázdným prostorem uvnitř architektury – v prostorovém, časovém nebo světelném aspektu. Vytváří sitespecificmalby, instalace a objekty, mající často efemérní charakter. V současné době je doktorandkou Fakulty výtvarných umění v Brně. Pro Galerii Dům připraví v letošním roce prostorovou instalaci tematizující změny denního světla," představila Veroniku Resslovou, která povede workshop, kurátorka Galerie Dům Iva Mladičová.

Zájemci o tvůrčí dílny a workshop se mohou přihlásit na emailu Martiny Váňové martina.vanova@broumovsko.cz nebo na telefonu 734 570 140.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)