Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Albatros – legenda pokračuje

Pavel Frydrych, foto archiv MPMPM

Úterý, 24. ledna 2023

Albatros – legenda pokračuje

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují nabízí výstavu legendárních papírových modelů z vydavatelství Albatros. Všichni pamětníci a jejich děti mohou výstavu navštívit až do 2. 4. 2023.

Nakladatelství a vydavatelství Albatros byl společně s legendárním časopisem ABC „vlajkovou lodí“ československé a české vystřihovánkové scény. A proto Muzeum papírových modelů (MPM) přistoupilo ke krátkodobé výstavě, která se věnuje právě produkci této známé značky. Jak na vernisáži řekl kurátor výstavy Josef Kropáček: „Bylo jen otázkou času, kdy přistoupíme k připomenutí bohaté historie vydávání papírových modelů pod značkou Albatros a SNDK.“

Zkratka SNDK znamená Státní nakladatelství dětské knihy, které bylo přímým předchůdcem nakladatelství Albatros. Autoři knihy Superbrands, průvodce některými nejvýznamnějšími značkami České republiky o historii nakladatelství Albatros napsali: „Nakladatelství Albatros bylo založeno 15. dubna 1949 jako Státní nakladatelství dětské knihy. Prvním šéfredaktorem se stal Stanislav Neumann, básník a vnuk S. K. Neumanna. Už v průběhu 50. let vydával Albatros výrazné a zajímavé knihy. […] Svobodnější atmosféra 60. let se odrazila i na změně názvu – k 1. lednu 1969 se SNDK přejmenovalo na poněkud poetičtější Albatros, nakladatelství pro děti a mládež.“

Expozice výstavy v MPM představuje produkci Albatrosu / SNDK ve dvou rovinách. Lze ji vnímat jako průřez tvorbou, tady jako jakousi retrospektivu. Časová linie začíná rokem 1960, kdy SNDK vydalo vystřihovánku Heleny Rokytové „Papírové divadélko“ a končí na začátku devadesátých let XX. století, kdy produkce v edici „Plastické vystřihovánky“ končila. (Poslední původní vystřihovánka v edici byla „Velikonoční zvířátka“ autorky Lucie Dvořákové z r. 1992.)

Druhá rovina nereflektuje ani dobu vydání vystřihovánek, ani jména autorů. „Chceme na výstavě představit méně známé modely a ukázat dětskou hravost a barevnost papírového světa,“ doplňuje Josef Kropáček. Znamená to, že kromě známých modelů např. zámků Blatná nebo Červená Lhota, modelů autoveteránů, dakarských speciálů, balónů či kosmické techniky jsou v Muzeu papírových modelů k vidění třeba krásné postavičky pohádkových bytostí Dlouhý, Široký a Bystrozraký, modely ryb, Kupecký krám pána Marcipána nebo nejrůznější papírová zvířátka. Zkrátka dětský svět přetavený do papírové podoby. Společně s kinetickými modely z dílny Vladimíra Rocmana (rodáka z nedalekého Nového Města nad Metují) tak návštěvník vidí i další podobu papírového modelářství.

Expozice, která si neklade za cíl být retrospektivou, ukazuje obě polohy papírového světa: jak precizní a modelářsky náročné modely většinou inspirované existující předlohou; tak i hravé a jednodušší modely určené prioritně menším a začínajícím modelářům. I na relativně malém půdorysu prostoru pro krátkodobé výstavy v expozici Muzea papírových modelů je tak zřetelně vidět šíře záběru produkce Plastických vystřihovánek nakladatelství Albatros. A to včetně těch, které byly určeny pro zahraničí. Šíře tohoto záběru byla skutečně nemalá: od vydání pro státy bezprostředně sousedící s Československem, přes vydání pro Francii, tehdejší Jugoslávii, Belgii nebo Španělsko až po exotické destinace v Asii či Americe – tedy vydání pro Japonsko, Kubu nebo USA.

K výstavě vyšel i katalog, který je možné si zakoupit na pokladně Muzea. Katalog představuje desítku nejvýraznějších autorů-konstruktérů papírových modelů, výtvarné redaktory edice Plastické vystřihovánky a v poměrně obsáhlém textu mapuje historii vydávání papírových modelů SNDK / Albatros. Celý katalog začíná „Úvodním slovem Ondřeje Müllera“, programového ředitele dětské literatury nakladatelského domu Albatros Media a. s.

Katalog nabízí i rozhovor s Jaromírem Svobodou, jedním z prvních autorů vystřihovánek pro SNDK / Albatros. A přináší i jednu naprosto unikátní věc: po více jak půl století pan architekt Svoboda sedl k rýsovacímu prknu a namísto projektu domu vytvořil jedinečnou vystřihovánku patrového londýnského autobusu! Ta je se svolením nakladatelství Albatros graficky zpracována podle designu Plastických vystřihovánek.

A aby toho nebylo málo: nakladatelství Albatros přikročilo k vydání reedice vystřihovánek oblíbených modelů hradů, a tak na konci roku spatřil po třiceti letech světlo světa další projekt pod hlavičkou Plastické vystřihovánky, pod názvem „České hrady“. Sešit obsahuje vystřihovánky hradů Zvíkov od Pavla Sivka, Kost a Karlštejn od Vladimíra Kováříka.

Takže ano, platí přesně to, co název výstavy v MPM říká: Albatros – legenda pokračuje!

Výstavu v Muzeu papírových modelů podporují: Albatros Media a. s., papirovaarcheologie.cz a Centrum papírových modelů z. s.

 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)