Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Alois Jirásek a Karel Čapek v broumovské knihovně
banner

Alois Jirásek a Karel Čapek v broumovské knihovně

Jaroslava Hromádková

Sobota, 17. března 2018

Alois Jirásek a Karel Čapek v broumovské knihovně

Ve čtvrtek 22. února 2018 se uskutečnila v Městské knihovně v Broumově přednáška o Aloisi Jiráskovi a Karlu Čapkovi. Před třemi desítkami pozorných posluchačů vystoupil Mgr. Hasan Zahirovič, Ph.D., třiačtyřicetiletý rodák z Bosny, který působí jako vysokoškolský profesor a čapkovský badatel. V České republice žije už 12 let.    

Hasan Zahirovič je členem Společnosti bratří Čapků v Praze a značný zájem o tak významné osobnosti, jakými byli sourozenci Čapkovi a Alois Jirásek, ho přivedl do našeho kraje. Karel Čapek se nikdy netajil svým přátelským vztahem k velkému krajanovi. Uznával jeho tvorbu, vážil si jeho politické angažovanosti, hájil ho před nepřízní avantgard. Snažil se ho získat pro účast v PEN klubu a zval ho do vinohradské vilky mezi pátečníky. Jirásek odmítal, byl generačně starší a už hodně nemocný. Přátelský vztah mezi oběma spisovateli přes veškeré kontroverze prohlubovaly jejich hronovské kořeny. Rodiče Jiráskovi se přátelili s babičkou sourozenců Čapkových Helenou Novotnou, z jejíhož mlýna odebírali mouku, neboť též provozovali pekařství.

Pan Zahirovič se zmínil ve své přednášce o založení Společnosti přátel bratří Čapků v Hronově a snaze jejích členů prosadit proti vůli představenstva města záchranu původního Čapkova mlýna pro kulturní účely. Promítl nám vnitřní prostory mlýna a fotografii dokonale zachované původní pece, kde babička Helena Novotná pekla a své výrobky rovnou i prodávala.

Pan magistr doplnil svou přednášku několika citacemi, ve kterých připomíná dílo Aloise Jiráska. Nechal přečíst i nekrolog, který uveřejnil Karel Čapek v Lidových novinách vzápětí po úmrtí A. Jiráska. Na závěr zazněla potěšující zpráva, v níž se posluchači dozvěděli, že PhDr. Jindřiška Juklíčková získala pro svou vědeckou práci dosud nepublikované rukopisy Heleny Čapkové, které vyjdou knižně v letošním roce. Tento záměr se Heleně Čapkové už nepodařil pro špatný zdravotní stav a následné úmrtí uskutečnit.

Přednáška Mgr. Hasana Zahiroviče, Ph.D. byla velmi zajímavá. Posluchači ji odměnili upřímným potleskem a paní vedoucí knihovny mu předala kytici a drobný dárek. Literární večer v broumovské knihovně se opravdu vydařil.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)