Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Baletka Barbora Hovorková získala 3. místo na celostátní soutěži Pardubická arabeska
banner

Baletka Barbora Hovorková získala 3. místo na celostátní soutěži Pardubická arabeska

René Herzán

Čtvrtek, 24. dubna 2014

Baletka Barbora Hovorková získala 3. místo na celostátní soutěži Pardubická arabeska

V celostátní soutěži v klasickém tanci pro amatérské baletky a tanečníky Pardubická arabeska získala Barbora Hovorková 3. místo. Svěřenkyně učitelky tance na Základní umělecké škole v Broumově Heleny Ogriščenkové tančila choreografii Umírající labuť na hudbu francouzského skladatele Charlese Camille Saint - Saënse.

V letošním jubilejním 10. ročníku se účastnilo 189 soutěžních tanců z 29 ZUŠ, baletních studií a tanečních škol z celé republiky. Soutěžilo přes 250 dětí v sólových variacích a malých skupinkách dvou až čtyř tanečníků či tanečnic.

"Příprava dětí pro tuto soutěž je velice náročná, protože úroveň i počet soutěžních tanců a choreografií neustále roste. Získat v této konkurenci jakoukoliv cenu je nesmírně obtížné a tance vítězů bývají na profesionální úrovni žáků konzervatoří. Děti z broumovské školy, vedené paní Ogriščenkovou, jsou vždy dobře připravené, přijíždějí do soutěže s hezkými choreografiemi a mohou tak předávat i zároveň získávat novou inspiraci do další činnosti v baletu, v tomto náročném, ale ušlechtilém uměleckém oboru," hodnotila úroveň broumovské výpravy baletek jedna z pořadatelek soutěže Lenka Demlová.

V Pardubicích ještě v nejmladší kategorii sólově tančily Barbora Flousková a Sára Prouzová, ve starší Jaroslava Sieratovská a čtveřice Libuše Betášová, Sára Prouzová, Eliška Sočkalíková a Karla Školníková. Některé choreografie reprezentovaly i soukromé taneční studio Heleny Ogriščenkové Fouette.

Program baletek je a bude velmi nabitý. Koncem března se broumovská výprava zúčastnila Festivalu tance Comonia 2014 v Nowe Rudě. V kategorii show dance pro dospělé zde osm svěřenkyní Heleny Ogriščenkové vytančilo 3. místo s choreografií All That Jazz na hudbu z muzikálu Chicago. Pohár a bronzovou medaili si vytančily Sára Nepilá, Anna Hovorková, Alžběta Pelánová, Tereza Vodňanská, Petra Svobodová, Jana Grunerová, Jana Kejzlarová a Ivana Čuříková. Do širokého týmu tanečnic patří samozřejmě i Barbora Hovorková, která se tentokrát nezúčastnila.

"Broumovské baletky Heleny Ogriščenkové na náš festival jezdí pravidelně. Holky soutěží a paní učitelka soudcuje v porotě. Tanečnice z Broumova jsou vždy výborně připravené a vždy překvapí se zajímavou choreografií. Těšíme se na ně, jsou velkým oživením celého festivalu," ocenil kvalitu broumovského tance vedoucí a choreograf Sboru písní a tance z Nowe Rudy Wojtek Chylewski. Na některých akcích oba soubory spolupracují a mají společně nacvičené choreografie.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)