Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovská Dětská galerie Lapidárium se s novou výstavou prolétne světem, nejen s PETem

Broumovská Dětská galerie Lapidárium se s novou výstavou prolétne světem, nejen s PETem

Kateřina Ostradecká

Pátek, 18. června 2021

Broumovská Dětská galerie Lapidárium se s novou výstavou prolétne světem, nejen s PETem

V Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře bude ve čtvrtek 24. června 2021 od 16 hodin zahájena vernisáží výstava Veroniky Richterové „Letem světem, nejen s PETem“. Zážitková výstava dětem představí svět recyklace a PET-artu.

Máte chuť rybařit za polárním kruhem, zajít si do obchůdku uprostřed tropického lesa nebo si odpočinout u pařížské fontány? Na zážitkové výstavě, kterou připravila speciálně pro Dětskou galerii Lapidárium sochařka a známá recyklátorka Veronika Richterová, budou vystavena převážně její poslední díla oscilující mezi plastikou, objektem a architekturou odpadu. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth.

„Ráda vtahuji diváka do svého světa kreativní recyklace, světa, kde každý odložený předmět ožívá svým druhým životem. Malí i velcí se mohou inspirovat, fotit a hrát si s exponáty a v závěru expozice se sami stát tvůrci PET-ARTového dílka, které si z výstavy odnesou,“ říká autorka výstavy Veronika Richterová.

Vizuální umělkyně Veronika Richterová (1964) sice na pražské UMPRUM absolvovala ateliér monumentální malby, ale největší pozornost upoutala jako zakladatelka specifického výtvarného projevu, který nazvala PET-art. Jak označení napovídá, jedná se o plastiky a prostorové instalace vytvořené z PET-lahví, které slouží jako médium se specifickou obrazností, výrazem i obsahem. Také její precizní, a přitom poetický autorský projekt vytvořený pro Dětskou galerii Lapidárium z něj vychází. Je to „cestovní“ zážitková výstava přirozeně ukotvená do doby letních prázdnin. Během ní malí návštěvníci projdou polárním krajem s iglů a sušárnou ryb rovnou do tropického lesa, kde rostou palmy i bambusy a létají pestrobarevní motýli, aby se zase vrátili do civilizace, a třeba si ve vodě pro radost pustili vlastnoručně vyrobenou lodičku. Nejde přitom jen o výlet do krajiny unikátní kreativity, ale zároveň originální zamyšlení nad problematikou recyklace. 

Výstava potrvá do 27. srpna a nabídne doprovodné programy i komentovanou prohlídku a workshop s autorkou. Veškeré informace o otevírací době, programech a vstupném naleznete na stránkách www.klasterbroumov.cz/cs/vystavy-v-lapidariu.

Výstavu pořádá Vzdělávací a kulturního centrum Broumov za podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Nadačního fondu GESTOR pro současné umění a Královéhradeckého kraje. 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)