Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovská Galerie Dům zahájí třetí letošní výstavu
banner

Broumovská Galerie Dům zahájí třetí letošní výstavu

Galerie Dům

Pátek, 15. srpna 2014

Broumovská Galerie Dům zahájí třetí letošní výstavu

Vernisáž výstavy Richarda Loskota nazvaná Světlo v obraze se koná v sobotu 16. 8. v 17 hodin v Galerii Dům v areálu kláštera. Je to již třetí letošní výstava. Na vernisáži promluví kurátorka Iva Mladičová. Otevřeno denně od 10 do 17 hodin. Komentované prohlídky proběhnou 31. srpna a 14. září od 15 hodin. Záštitu nad Galerií převzal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Richard Loskot (nar. 1984) připravil pro výstavní prostory v broumovském klášteře instalaci Světlo v obraze, v níž zhodnocuje výrazové možnosti světelného paprsku a podněcuje diváka k bezprostřednímu syntetickému vjemu. Navazuje na svou práci z roku 2012 Jednoduchá věc, prostřednictvím které ilustroval podstatu fenoménu světla. Tehdy nejprve promítl na stěnu spektrum rozloženého paprsku, poté provedl pomocí soustavy zrcadel výběr několika jasných barev, a ty následně opět složil do bílé plochy. Síla instalace spočívala v jednoduchosti prezentovaného principu.

V broumovské práci Richard Loskot výsledek popsané instalace transformuje – z barevných zrcadlových odrazů vytváří obrazovou kompozici, charakterizovanou jedinečností konkrétního místa a současně odkazující k dematerializovanému charakteru maleb Marka Rothka. Dílem tu není výsledná světelná kompozice, ale celý systém, prostřednictvím něhož byla vytvořena. Kromě zviditelňování fyzikálního aspektu zde sehrává stejně významnou roli prožitek a imaginace diváka. Tomu je poskytnuta možnost vhledu do procesu vzniku obrazu.

Richard Loskot současně v instalaci těží i z vlastních poznatků a vjemů získaných během pobytu v úpické hvězdárně, reflektuje význam provázanosti rozumového a intuitivního poznání. Fenoménem světla se Richard Loskot zabýval mj. v instalacích Asynchronizace (2010), Mezi vším a ničím, Dvě Slunce (obě 2011) nebo Jiné místo (2012); metaforu skládání obrazu využil v práci Detail (2013). Autor své instalace konstruuje jako audiovizuální otevřené scény interaktivního charakteru, motivující k vědomému prožitku "teď a tady".

Těžiště osobitosti jeho uměleckého výrazu spočívá v používání elektrotechnických systémů. Často tematizuje funkčnost otevřené struktury (Zoologická zahrada, 2006; Systém, 2007; Syntéza, 2008; Záznamy přítomnosti, 2012), zajímá jej vzájemnost technických procesů a přírodních dějů (Mechanický růst, 2007; Rituály obvyklého, 2012), zviditelňuje rádiové signály, myšlenky nebo informace přítomné v daném prostoru (Sky Europe, 2009; Působení neviditelného, 2010; Podstata prostoru, 2013; Zpráva od Mahena, 2013). U zrodu jeho prací obvykle stojí motiv sdílet fascinaci výsledky průzkumu všudypřítomných a zdánlivě samozřejmých jevů.

Richard Loskot absolvoval roku 2011 Technickou univerzitu v Liberci (ateliér Stanislava Zippeho), v letech 2007–2009 studoval na mnichovské Akademie der Bildenden Künste v ateliéru Magdaleny Jetelové. Roku 2007 získal první místo v soutěži studentů vysokých uměleckých škol v ČR a SR Exit. V minulém roce byl zařazen mezi finalisty Blumm Prize v Bruselu; letos byl podruhé vybrán mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého (poprvé roku 2012). V tomto roce se zúčastnil rezidenčního pobytu International Studio & Curatorial Program v New Yorku. Kromě ČR vystavoval na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Itálii, Německu, Belgii a Velké Británii. Spolupracuje také na scénografických realizacích. V současné době mj. vyučuje na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)