Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovská Masarykova základní škola bude číst dětem
banner

Broumovská Masarykova základní škola bude číst dětem

René Herzán

Úterý, 16. května 2017

Broumovská Masarykova základní škola bude číst dětem

V červnu se uskuteční další ročník Týdne čtení dětem, kterou pořádá obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem. Do této akce se už posedmé zapojí Masarykova základní škola v Broumově, jejíž ředitelka Vlasta Humlová odpověděla na několik otázek, a nejenom o čtení.

Blíží se červen a vaše škola vždy pořádá řadu akcí. Co nás čeká letos?

Nejdůležitější bude pro nás i veřejnost zapojení do kampaně Týden čtení dětem. Do kampaně vstupujeme již posedmé. Letos pořádáme již třetí ročník Tajuplného výletu - tentokrát putování zahradami Broumova a hlavní program je připraven na neděli 4. června 2017.

Co je tedy na neděli připraveno?

Od listopadu loňského roku se scházel přípravný výbor, v jehož čele je stále Jarda Špulák a vymýšlel, na co se v roce 2017 zaměřit. Musím říci, že prvotní nápady jsou mnohdy možná ztřeštěné, chtěli jsme pozvat třeba známé kapely nebo herce, aby s námi četli, ale postupně jsme museli z našich představ ubírat. Myslím si, že podpora čtení je důležitá a známá osobnost přitáhne ke čtení více zájemců. A tak se nám podařilo přes Jardu pozvat herce Jana Zadražila, kterého znají diváci ze seriálu Ohnivé kuře. V neděli by měl také s námi vystoupit Tomáš Peterka z Českého rozhlasu v Hradci Králové. Celý pořad bude provázet Jarda Špulák, možná zahrají i Vivien.

Ale to není všechno, slyšel jsem něco o světové premiéře nějakého filmu.

Celé to vlastně začne Gymplfestem, ale o tom ví více Dáša Zbořilová. My pořádáme Tajuplný výlet. Výlet proběhne v neděli 4. června 2017. Start bude ve 14 hodin v amfiteátru u školy, cesta povede přes Dětské hřiště, zahradou Dětského domova, okolo polikliniky, Schrollovým parkem a skončí u Dřevníku v klášteře. Letošní akce je propojena s aktivitami DDM Ulita, které byly finančně podpořeny z programu Máme rádi Broumovsko o zaniklých zahradách Broumova. A na závěr výletu u Dřevníku zase čeká na účastníky malé občerstvení. To nám opět připravuje Svaz žen, za což jim musím moc poděkovat, protože jejich výrobky jsou úžasné a ženy pro nás pečou bez nároku na nějakou odměnu. A to už se v dnešní době moc nevidí.

Zaniklé zahrady Broumova nás inspirovaly k vytvoření animovaného filmu, který bude promítnut právě v neděli 4. června v 16:30 hodin v Dřevníku. Je fakt, že to bude světová premiéra. Na vzniku filmu se podíleli žáci základních škola a studenti gymnázia a hlavní duší celé tvorby byla Dáša Zbořilová a Tomáš Valášek.

Vy máte výlet zaměřen vždycky na připomínku některého významného Čecha.

Letos uplyne 105 let od narození nejvýznamnějšího českého animátora, ilustrátora a spisovatele Jiřího Trnky. Petr Bergmann vloni získal fotografie starých zahrad v Broumově, které mi jako zajímavost Dáša Zbořilová někdy v listopadu ukázala a najednou se to všechno krásně propojilo: zaniklé zahrady Broumova, Trnkův film Zahrada a nápad byl na světě! A tak pro účastníky Tajuplného výletu čekají nejen prohlídky již zmíněných zahrad, ale na stanovištích výletu také seznámení s tvorbou Jiřího Trnky v úkolech pro děti i dospělé.

A co ještě chystáte?

Úplně první akcí v červnu je zase Šedesátka Masarykovy základní školy, ta se letos koná 1. června. Zase se bude běhat ve věkových kategoriích od 1 do 104 let, ceny jsou připraveny, poháry pro vítěze také, proto doufám, že přijde i letos hodně zájemců o sport. To ale není jediná sportovní akce, žáky ještě čeká duatlon s Tomášem Slavatou, to bude koncem května, a pak také T-Mobile Olympijský běh.

A protože nejen sportem živ je žák školy, budeme se červnu věnovat také Mediální výchově s mottem Na pravdě záleží. Do školy přijede některý z novinářů, který je zapojen v projektu Jeden svět na školách – Týdny mediálního vzdělávání a bude se žáky debatovat na téma Pravda a lež v médiích.

Konec školního roku bývá vždy hektický, jak u vás?

Jako každý rok. Dobírá se učivo, připravují se závěrečné práce žáků. Děti už ale nic moc nebaví, a proto je náročnější udělat výuku zajímavější. Už teď v květnu se mnozí vidí na prázdninách, a i když čas běží rychle, musíme to všichni ještě ten měsíc a půl vydržet ve škole v plném nasazení.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)