Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovské tanečnice si rozšířily pohybový slovník
banner

Broumovské tanečnice si rozšířily pohybový slovník

René Herzán

Středa, 16. října 2013

Broumovské tanečnice si rozšířily pohybový slovník

V sále Infocentra Broumov se minulý pátek konal taneční koncert žáků učitelky tance Heleny Ogriščenkové ze Základní umělecké školy v Broumově a dalších účinkujících s názvem Rozšíření pohybového slovníku.

Celý projekt, který podporuje město Borumov, začal společným pátečním koncertem mladých tanečníků a společenským večerem pro žáky, kde se všichni mohli více seznámit, sdělit si společné dojmy z koncertu a vyměnit si své zkušenosti z tanečních sálů.

Na koncertě se vystoupily žákyně Heleny Ogriščenkové z broumovské ZUŠ, své choreografie představila učitelka tance ze ZUŠ Police nad Metují Alžběta Černá a vystoupily čtyři polské páry z Nowé Rudy, které tančily latinskoamerické tance pod vedením Andrzeje Merzejewského. V přestávkách mezi tanečními čísly zazpívala Jitka Uhnavá a Veronika Tůmová, žákyně Romany Roškové.

"Celé vystoupení bylo velice kreativní, choreografie i kostýmy velmi promyšlené. Všichni tanečníci a jejich učitelé sklidili velké ovace. Potom se mohli všichni zúčastnění občerstvit u krásně nazdobeného stolu plného dobrot, který připravil místní Svaz žen," řekla po koncertě Romana Rošková z broumovské ZUŠ.

V sobotu a v neděli začaly pro mladé tanečníky workshopy vedené lektory z konzervatoře Taneční centrum Praha O.P.S. -  Agurtzane Pérez Ol´oriz a Janem Schneiderem. Děvčata a chlapci absolvovali složitější hodiny klasického tance a moderních tanečních technik, contemporary a jazz. Zkušený pedagog a korepetitor Irena Rusanovič, nejen že doprovázela taneční pedagogy na hodinách, ale i sama vedla hodiny muzikoterapie pro nejmenší žáky. Cílem jejích hodin bylo naučit malé interprety sžít se s hudbou, porozumět jí a naučit se využívat hudbu jako pomocníka v tanečním prostoru. Díky snaze těchto třech pedagogů měly děti jedinečnou šanci zkusit si "na vlastní kůži", jak probíhají lekce na taneční konzervatoři. Pedagogové po společné poradě doporučili Barboře Hovorkové, Saře Nepilé, Janě Kejzlarové a Anně Hovorkové další studium na konzervatoři.

"Tyto jedinečné zkušenosti měly rozšířit a zdokonalit taneční techniku žáků a rozšířit jejich pohybový slovník. Účastníci si přišli na své, a také se mnohému z různých žánrů i naučili. Děti z různých škol, a dokonce i zemí, měly jedinečnou možnost začít komunikovat mezi sebou nejen jako obyčejní lidé, ale i jako mladí tanečníci. Významně na tuto celou akci přispěly společnosti Veba a Hobra Školník, kterým patří velké díky i od rodičů dětí, kterým tyto firmy přispěly na jejích umělecké vzdělaní," zhodnotila smysl workshopu a poděkovala sponzorům Helena Ogriščenková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)