Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovský klášter bude hostit druhý ročník Sympozia ilustrace

Broumovský klášter bude hostit druhý ročník Sympozia ilustrace

Kateřina Ostradecká

Čtvrtek, 30. ledna 2020

Broumovský klášter bude hostit druhý ročník Sympozia ilustrace

Pět významných českých ilustrátorů a jeden zahraniční host se představí na druhém ročníku Sympozia ilustrace. To bude zahájeno v sobotu 21. března ve Vzdělávacím a kulturním centru Broumov a mimo jiné nabídne i bohatý doprovodný program pro veřejnost.

Dvoutýdenní sympozium návštěvníkům z řad veřejnosti i umělcům samotným nabídne prostor pro setkání, navázání spolupráce a vznik dalších projektů.

"Ilustrace v současné době nabývá na popularitě a zažívá období rozmachu. Již dávno není jen výsadou knih, dnes na ni narážíme takřka všude – v médiích, v online i offline komunikaci, v produktovém designu... A právě tuto rozmanitost současné ilustrace chce sympozium v Broumově ukázat a přiblížit její fenomén široké veřejnosti. Naším dlouhodobým cílem je vytvořit ze sympozia opakovanou akci s tradicí, která bude respektovaná v odborné obci, a věříme, že s druhým ročníkem jsme tomu o krok blíže. Zároveň chceme narušit koncentraci uměleckých akcí v Praze a nalákat fanoušky ilustrace k výletu do regionu," uvádí za organizační tým sympozia Žaneta Vávrová.

Účast na sympoziu potvrdili tito ilustrátoři – Patrik Antczak, Jiří Grus, Dana Ledl (Myokard), Nikola Logosová a Marek Rubec. Ti stráví v broumovském klášteře dvoutýdenní pobyt nejen prací v ateliérech. Čeká je program, který je seznámí s místní historií, kulturou i krajinou. Projdou si broumovský klášter od sklepa až po půdu, vydají se po stopách kulturně-historického dědictví města, objeví gotiku, secesi i současnou architekturu. Absolvují výlet na Hvězdu či do Adršpašsko-teplických skal, prozkoumají i nedaleké Polsko. Prostřednictvím workshopů, přednášek, městských intervencí představí současnou ilustraci nejen studentům, ale také laické veřejnosti. Jedním z výstupů sympozia bude opět samostatná výstava v rámci festivalu LUSTR v Praze.

Účastníci sympozia představí své realizace během slavnostního zakončení 4. dubna, kdy zároveň proběhne vernisáž výstavy festivalu ilustrace LUSTR ve výstavní síni LokArt. Obě dvě výstavy potrvají do 30. dubna. Sympozium pořádá neziskový spolek Czech Illustrators a festival ilustrace LUSTR ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov. Více informací najdete na www.sympoziumilustrace.cz. O vizuální styl se postaral Michal Bačák, účastník loňského sympozia.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)