Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovský klášter bude hostit první Sympozium ilustrace v ČR
banner

Broumovský klášter bude hostit první Sympozium ilustrace v ČR

Kateřina Ostradecká

Sobota, 9. března 2019

Broumovský klášter bude hostit první Sympozium ilustrace v ČR

V sobotu 30. března bude ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov slavnostně zahájeno Sympozium ilustrace Broumov, které představí tvorbu šesti významných českých ilustrátorů a nabídne také doprovodný program pro veřejnost.

Půjde o historicky první sympozium ilustrace v České republice, které potrvá čtrnáct dní. Návštěvníkům z řad veřejnosti i umělcům samotným nabídne prostor pro setkání, navázání spolupráce a vznik dalších projektů.

"V České republice se koná několik výtvarných sympozií, zaměřených na malbu, sochu či keramiku. Žádné ze sympozií se však nezabývá výhradně ilustrací, která v současné době nabývá na popularitě a zažívá období rozmachu. Proto jsme se rozhodli uspořádat právě takovéto sympozium a přiblížit fenomén ilustrace široké veřejnosti. Naším dlouhodobým cílem je vytvořit ze sympozia opakovanou akci s tradicí, která bude respektovaná v odborné obci a která nemá v tuto chvíli v ČR obdoby. Akcí chceme narušit také koncentraci uměleckých akcí v Praze a rozšířit dosah a působnost oboru ilustrace do jiných regionů," uvádí za organizační tým sympozia Žaneta Vávrová.

Pro sympozium bylo vybráno šest účastníků – Michal Bačák, Aliona Baranová, Veronika Zacharová, Tereza Ščerbová, Marek Ehrenberger a Maria Makeeva. Ilustrátoři stráví v broumovském klášteře dvoutýdenní pobyt nejen prací v ateliérech. Bude pro ně vytvořen program, který je seznámí s místní historií, kulturou i krajinou. Prostřednictvím workshopů, přednášek, městských intervencí představí současnou ilustraci nejen studentům, ale také laické veřejnosti. Jedním z výstupů sympozia bude také samostatná výstava v rámci festivalu LUSTR v Praze.

Účastníci sympozia představí své realizace během slavnostního zakončení 13. dubna, kdy zároveň proběhne vernisáž výstavy LUSTR on tour ve výstavní síni LokArt. Obě dvě výstavy potrvají do 28. dubna.

Sympozium pořádá neziskový spolek Czech Illustrators a festival ilustrace LUSTR, ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov. Více informací najdete na www.sympoziumilustrace.cz.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)