Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Broumovským baletkám se věnovali lektoři ze Španělska, Ukrajiny a České republiky
banner

Broumovským baletkám se věnovali lektoři ze Španělska, Ukrajiny a České republiky

René Herzán

Čtvrtek, 29. května 2014

Broumovským baletkám se věnovali lektoři ze Španělska, Ukrajiny a České republiky

Už podruhé za broumovskými baletkami přijela jako hostující pedagog Agutzane Perez Oloris ze Španělska. Tentokrát i s asistentem, mladým nadějným tanečníkem a pedagogem Alešem Theodorem Hanzlíkem. Zárukou kvalitní taneční hodiny je zároveň i zkušený korepetitor, proto opět už podruhé se této role ujala Mgr. Iryna Rusanovyč z Ukrajiny. Do Broumova tito pedagogové přijeli na osobní pozvání učitelky tance na Základní umělecké škole v Broumově Heleny Ogriščenkové.

Taneční workshopy se o víkendu konaly v prostorech výstavy Play Broumovsko a v tanečním sále ZUŠ v Broumově. V sobotu pracovala početná skupina děvčat z uměleckých škol v Broumově a v Polici nad Metují společně s tanečníky z kulturního domu MOK v polské Nové Rudě v prostorách výstavy Play Broumovsko početná skupina děvčat z broumovské a polické umělecké školy s chlapci z Polska z kulturního domu MOK v místech bývalé tkalcovny textilní společnosti Veba. Ke zvýšení estetického a hudebního cítění přispěly exponáty, se kterými mladí umělci po zkouškách mohli experimentovat a hrát. I s tanečními učiteli.

Při hodině muzikoterapie Iryna Rusanovyč s mladšími žáky ZUŠ Broumov kreativně zapojila zvukové exponáty z výstavy a umožnila tak dětem ještě víc rozšířit své znalosti v oblasti hudby. V neděli se výuka přesunula do prostoru broumovské ZUŠ, kde se tanečníci mohli vice soustředit na svoje výkony.

"Na Základní umělecké škole v Broumově se snažíme vychovávat kultivované mladé umělce. Ne každý mladý člověk je v dnešní době ochoten obětovat víkend tomu, že se bude vzdělávat v jakémkoliv uměleckém oboru. Natož absolvovat fyzicky náročné taneční tréninky. Tři lekce, které trvaly hodinu a půl, to je pět hodin těžké fyzické práce. A děvčata šla na tento workshop s velkou ochotou a chutí, protože je to baví. Proto jsme velice pyšní na to, že se holky baví se tím, že získávají nové zkušenosti a poznatky. Znamená to, že svou práci odvádíme dobře. Pro rozšíření svých tanečních schopností je absolutně nutné absolvovat tréninky u různých pedagogů. Rozšiřuje se tím pohybový slovník, zlepšují se interpretační schopnosti žáků a zároveň se vypracovává lepší pohybová paměť. Navázání vztahu s dětmi z jiných tanečních škol se zase zlepšují jejich komunikativní schopnosti. To všechno vede ke zvýšení kvality výuky na našem oddělení," hodnotila taneční workshop učitelka tance na broumovské ZUŠ Helena Ogriščenková.

Kvalitní a vkusný hudební doprovod k lekcím klasického a moderního tance zajišťovala korepetitorka Iryna Rusanovyč, která zároveň zapojila mladší studenty do jedinečné interakce v rámci muzikoterapie. "Muzikoterapie, přednedávnem neprávem opomíjený obor, se dnes těší velké oblibě. Uvolňuje tvůrčí potenciál, zejména u dětí podporuje radost z hudebních her, zpěvu a nastoluje příjemnou uvolněnou atmosféru. Broumovští studenti projevili maximální soustředění, obzvlášť v akusticky náročných podmínkách, kdy současně s tanečním workshopem probíhala i interakční výstava Play Broumovsko," ocenila tanečníky Iryna Rusanovič.

Kvalitu tanečního oboru Základní umělecké školy v Broumově potvrdila přehlídka scénického tance Tanec, tanec Praha 2014, která se s podporou Města Prahy, Středočeského kraje i Ministerstva kultury konala v Salesiánském divadle v Praze, a kde tančily tři broumovské seskupení na choreografie Heleny Ogriščenkové.

Choreografie Souznění v podání Sáry Nepilé a Sebastiana Buczakowského byla porotou oceněna za technickou připravenost a interpretaci a získala voucher pro účast na Letním tanečním týdnu s anglickým tanečníkem Martinem Lawrencem v České Skalici. Za entuziasmus a souznění v tanci získaly ocenění sestry Hovorkovy s choreografií A + B = sestry. A pobyt na tanečním týdnu v České Skalici si z Prahy odvezla také skupina moderního tance za choreografii Heleny Ogriščenkové Divný sen na hudbu skupiny Tara Fuki.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)