Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Bývalý student broumovského gymnázia Michal Čepelka zorganizoval BroumArt
banner

Bývalý student broumovského gymnázia Michal Čepelka zorganizoval BroumArt

Jindřich Horkel

Úterý, 5. června 2012

Bývalý student broumovského gymnázia Michal Čepelka zorganizoval BroumArt

Bývalý student broumovského gymnázia Michal Čepelka zorganizoval „Týden současného umění v Broumově – BroumArt“. Koncert v Ambra klubu, beseda, přednášky a workshopy v klubu ROK, výstava na Staré radnici a v Muzeu Broumovska, studentské symposium v Martínkovicích.

Mladý výtvarník Michal Čepelka z Broumova, dnes studující 3. rokem grafickou tvorbu a multimédia na Univerzitě Hradec Králové, představuje od pátku 1. do pátku 8. června spolu se svými učiteli a kolegy s univerzit nejen v Hradci „konkretismus“ v Broumově. Michal Čepelka: „Konkretismus je druh umění. Směr, do kterého spadají geometristé, minimalisté, potom třeba lidé, kteří dělají konceptuální umění, ... Je to výtvarné umění. Ti lidé vlastně vytváří nezobrazivé umění, pro laika ‚abstraktní umění‘. I když to ‚abstraktní‘ není ten úplně správný pojem...“

Vy jste s tímhle tím přišel do Broumova?

„Já jsem neměl, kam jinam přijít, protože jsem se tady narodil. Řeknu to popořadě. Spolupracuji s konkretisty, dělám pro ně různé plakáty, pomáhám s výstavami v Hradci Králové a různě po republice, a zrovna nám vypadla jedna výstava v Ostravě. Tak jsem navrhl, že se poptám v Broumově, zda by se tady dala udělat taková větší výstava. A když se ukázalo, že to půjde, a zatím mohu dělat i nevýdělečné akce, probudilo to u mě touhu uspořádat zde takový vícedenní počin. Pomohlo mi město Broumov, pan Frömmel z Ulity a další lidé z naší školy, z Hradeckého KK3 Klubu konkretistů, i zde v Broumově, za což všem velmi děkuji.“

Podařilo se Vám zorganizovat v Broumově Týden současného umění. V pondělí na Staré radnici a v Muzeu Broumovska v klášteře jste dokonce otevřeli výstavu děl členů KK3 Klubu konkretistů a přátel . Co například můžeme očekávat od výstavy výsledků studentského sympozia 8. června v klubu ROK, jejíž vernisáž má podle programu celý program uzavřít?

Ti lidé bydlí na statku v Martínkovicích a tak se pohybují v přírodě. Jsou to moji spolužáci z Hradce Králové i z Brna, snad přijede i kolega z Plzně, a tam se budeme snažit vytvářet něco, co je spojeno s knihou. Autorské knihy. Na téma kniha a je nepřeberné množství způsobů, jak se to dá pojmout. Někdo může napsat jen písmena do mechu, vyfotit to a představit, jako že to je kniha v přírodě někde napsaná. Nebo někdo vytvořil jen tvar knihy ze živné půdy a ta půda v průběhu času prorůstala až se z ní stal takový drn. Takže to byla taková živoucí kniha, která v sobě měla nějaké ty informace přírodní, ze kterých se pak staly jiné informace, třeba ty travní.

A workshopy, ty jsou pro koho? Můžete někoho konkrétně pozvat?

Ty jsou pro všechny. V klubu ROK jsou letáčky. Ve středu bude workshop na téma suchá jehla, ve čtvrtek vazba knihy, japonská vazba a brožura. Přijít může opravdu kdokoli.

A když to všechno skončí, co to pro vás bude znamenat?

Že jsem to zvládnul. Budu rád, když se nestane žádný průšvih a také budu strašně rád, když někdo řekne, že to bylo hezký.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)