Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Český herec a spisovatel Tomáš Magnusek se stal patronem Domova důchodců v Polici nad Metují
banner

Český herec a spisovatel Tomáš Magnusek se stal patronem Domova důchodců v Polici nad Metují

Jindřich Horkel

Úterý, 3. července 2012

Český herec a spisovatel Tomáš Magnusek se stal patronem Domova důchodců v Polici nad Metují

Náchodský rodák Tomáš Magnusek, herec, spisovatel a filmový producent, se ke dni oslav 75. výročí založení Domova důchodců v Polici nad Metují stal jeho patronem. K oslavám v areálu „Domova“ se ve čtvrtek 28. června sešli obyvatelé, zaměstnanci a pozvaní hosté.

Před 75 lety byla v Polici nad Metují dokončena stavba Okresního ústavu pro přestárlé občany o kapacitě 35 lůžek. Darem 500.000 Kč ji podnítil M. V. Škop, významný polický mecenáš, majitel textilní firmy. Od založení až do konce roku 2011 žilo v domově celkem 1110 klientů. V současnosti zde je ve 41 pokojích s vlastním sociálním zařízením 64 uživatelů, o které pečuje 38 zaměstnanců.

Zřizovatelem Domova důchodců je Královéhradecký kraj, který se s Ministerstvem práce a sociálních věcí spolupodílel na financování akce „Rekonstrukce a přístavba Domova důchodců Police nad Metují“. Ředitelka Věra Kašíková si pochvalovala: „Jsem velice ráda, že se naše sociální služba dostává do povědomí veřejnosti a že spolupráce s Městským úřadem, se sponzory a s příbuznými našich uživatelů je vstřícná. Dnešní krásná moderní budova pro seniory včetně rozsáhlé parkové zahrady bude sloužit dalším generacím Policka.“

Na slavnostním odpoledni vystoupily mažoretky a tanečnice z taneční školy Bonifác ze Rtyně v Podkrkonoší, přišel i kouzelník. A pak probíhala volná zábava známých, obyvatel domova a příznivců. Na počest výročí a také patrona Tomáše Magnuska vypálila Polická ostrostřelecká garda dvě salvy. Po skončení programu hrála a zpívala kapela „Proměny“. Mezi hosty byla starostka města Ida Jenková, kolegové a zaměstnanci z domovů a ústavů Královéhradeckého kraje a další.

Tomáš Magnusek, který odpolední program moderoval, všechny pochválil: „Děkuji vynikajícím zaměstnancům a všem, kteří děláte ten domov takový, jaký je. Protože když sem přijdete a on už od začátku voní, je to známka, že je to zde v pořádku. A to je hrozně fajn.“

Starostka Ida Jenková nám na otázku „co znamená Domov důchodců pro Polici?“ odpověděla: „Je nedílnou součástí města, byť je jeho zřizovatelem krajský úřad. Senioři jsou  početnou skupinou a nedílnou částí naší společnosti. I proto, že město Police nad Metují je titulované a odměněné jako Obec přátelská celé rodině, chce radnice život našeho domova aktivně podporovat. Nyní nemám na mysli finance, ale zájem, spolupráci v běžném životě, účast na akcích, návštěvy při osobních výročích klientů i samotného Domova.“ A dodala: „Domovu důchodců a všem, kteří k němu patřili, patří a patřit budou, přeji jménem vedení města důstojné podmínky. Děkuji paní ředitelce Věře Kašíkové a jejímu týmu za nelehkou práci, která otevírá srdce, respektuje a zachovává lidskost a důstojnost, přináší potěšení v mnohdy nelehkých chvílích lidských osudů.“

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)