Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Činnost organizační složky Kultura a infocentrum v letech 2011 – 2014
banner

Činnost organizační složky Kultura a infocentrum v letech 2011 – 2014

Lucie Lesáková

Čtvrtek, 1. ledna 2015

Činnost organizační složky Kultura a infocentrum v letech 2011 – 2014

V roce 2011 se organizační složka Kultura a infocentrum při Městském úřadu v Broumově přestěhovala do nových prostor bývalého kina na Mírovém náměstí. S tímto přemístěním se více otevřela nejen turistům, ale i místním obyvatelům. Díky tomu také zaměstnanci kanceláře měli možnost uchopit mnoho nových příležitostí, jak rozvíjet kulturní a informační činnost, a tím podpořit rozvoj města a celého regionu.

Organizační složka má dva stěžejní pilíře své činnosti. Jedním z nich je poskytování turistických informací. V kanceláři tohoto infocentra se každoročně vydávají mnohé bezplatné i placené propagační materiály o městě a regionu, prodávají se zde mapy, brožury, knihy a ostatní publikace, do prodeje se zařazují nové upomínkové a sběratelské předměty, kalendáře, pomáháme zde s propagací městského psího útulku formou prodeje zboží s logem psíka Pupíka.

V loňském roce byl u vchodových dveří nainstalován informační kiosek, který slouží turistům a návštěvníkům, a to i v době, kdy je kancelář infocentra uzavřena. Zde jsou dostupné veškeré turistické informace, vyhledávač spojů, webové stránky města Broumova nebo regionální zpravodajský server Naše Broumovsko. Kdokoliv si zde může stáhnout nascenované propagační materiály nebo projít tipy na pěší a cykloturistiku. V kanceláři mají zájemci možnost využít služby veřejného internetu. Letošní novinkou je bezplatné wifi připojení v dosahu cca 25 metrů od kanceláře směrem na náměstí.

Infocentrum se také podílí na zpracování materiálů do Broumovských novin a zároveň tvoří články a tiskové zprávy o vlastní činnosti, realizaci akcí atd. Výstupy poté slouží jako cílená propagace města a regionu, a to v místních periodikách, na webových portálech (www.broumov-mesto.cz, www.nase.broumovsko.cz , www.kralovehradeckyregion.cz , www.kladskepomezi.cz , v regionální příloze Náchodského deníku, MF Dnes atp.. Součástí náplně zaměstnanců je i administrace, aktualizace webových stránek města Broumov, sekce Volný čas a Služby (www.broumov-mesto.cz).

Druhým strategickým pilířem je organizace a realizace kulturních a společenských akcí, a to za velké pomoci Kulturní komise. Za poslední rok se díky naší práci uskutečnilo deset koncertů včetně koncertů komorní hudby, devět divadelních představení pro děti z mateřských škol, osm pohádkových sobot pro děti a jejich rodiče, osm večerních profesionálních i amatérských představení v čele s týdenním festivalovým svátkem Malé letní divadlení.

Vedle tohoto výčtu by bez nás nebylo mnoho tematických akcí, jako jsou Tři králové, Mezinárodní den žen, Promenádní koncert v Alejce, Noc otevřených kostelů, cestopisné besedy, Broumovská pouť, Svatováclavské slavnosti, Strašidelná Alejka, adventní programy včetně koncertů. Nad těmito akcemi drží organizační složka, resp. Město Broumov, plnou finanční záštitu. Mnohé akce pořádáme pro návštěvníky zcela zdarma.

Naši zaměstnanci mimo jiné spolupracují také s Klubem českých turistů, Komisí pro zahraniční spolupráci, Základní uměleckou školou Broumov, místními mateřskými a základními školami, klubem seniorů, s ostatními místními spolky a organizacemi neziskového charakteru. Každoročně se vyhlašuje finanční podpora všem místním sdružením, a to formou grantu na konkrétní aktivity nebo podporu obecné činnosti spolků. Od letošního roku spravujeme ke grantům i veškerou administrativu. Naší doplňkovou činností je pronájem Městského divadla, Výstavní síně na Staré radnici, rezervace a prodej vstupenek k akcím Náchodského Swingu (www.kupvstupenku.cz) a regionálních organizátorů akcí.

V zájmu rozvoje a posilování sousedských vztahů s Polskem poskytujeme turistické informace z polského příhraničí a realizujeme různé druhy společných projektových aktivit, jako jsou např. hudební festivaly, dětské divadelní workshopy, trhy, slavnosti, komorní koncerty a jiné.

Mnoho realizovaných aktivit, ať již turistických nebo kulturních, bychom nemohli uskutečnit, kdybychom nevyužili možnosti čerpat finanční prostředky z krajských či evropských grantů a programů.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)