Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Členky tanečního oboru broumovské umělecké školy jsou po páté ve finále Tanečního učitele roku
banner

Členky tanečního oboru broumovské umělecké školy jsou po páté ve finále Tanečního učitele roku

René Herzán

Pátek, 9. května 2014

Členky tanečního oboru broumovské umělecké školy jsou po páté ve finále Tanečního učitele roku

Anna a Barbora Hovorkovy z Broumova vystoupí začátkem června ve finále 5. ročníku tanečního festivalu pro mládež Taneční učitel roku – taneční EXPO 2014 v Praze. Svěřenkyně učitelky tance a choreografky Heleny Ogriščenkové a studentky Základní umělecké školy v Broumově se do finále přehlídky dostaly už po páté. Zatančí zde choreografii A + B = sestry na hudbu skupiny 4TET.

Hlavním cílem této přehlídky, kterou vyhlásilo Taneční centrum Praha - konzervatoř, je komplexní hodnocení osobnosti tanečního učitele a jeho profesionálního přístupu k uměleckým, pedagogickým a společenským úkolům této profese. Porota hodnotí přípravu interpretů pro scénickou uměleckou práci, vytvoření uměleckého díla, inscenování uměleckého díla (režie, světla, zvuk, kostýmy, scénografie) a prezentaci vlastní osobnosti, svého souboru a své choreografické tvorby.

Helena Ogriščenková, která je pedagogem na Základní umělecké škole Broumov a je zároveň i choreografkou, se zúčastnila se svými tanečnicemi předběžného kola už po páté a i tentokrát děvčata vyhrála postup do finále, které se bude konat v Praze 6. června ve Velkém sále Městské knihovny.

"Úkolem učitele je nejen připravovat žáka po technické stránce, ale i rozvíjet jeho kreativní myšlení, učit jej projevovat se na jevišti jako osobnost a nebát se takovým způsobem sám sebe prezentovat. Na jeden z takových podnětů sestry Hovorkovy přišly za mnou s tím, že chtějí zatančit v duetu, a že už samostatně vybraly hudbu a připravily si první vazby – odborně se této části přípravy říká pohybový slovník. Když má učitel děti ve své péči od jejich čtyř let a ony jeho pedagogickou snahu takto krásně zúročí, může sám sobě jen gratulovat, protože to znamená, že odvedl skutečně dobrou prací," komentovala počáteční myšlenku letošní choreografie pro tento festival Helena Ogriščenková.

Dále následovala společná práce Anny a Barbory s Helenou Ogriščenkovou a výsledkem je choreografie, která na jevišti vypadá lehce a nenuceně, ale jen díky tomu, že choreografka maximálně využila schopnosti dětí, dlouze se pohrávalo s gesty, mimikou a technikou. Učitelka udělala režii, scénografii, navrhla světla a děvčata samostatně vybrala kostým, který podtrhne jejich osobnost. Výsledek této vzájemné spolupráce přesvědčil i odbornou porotu v Praze.

"Obě slečny moc dobře znám už od jejich nejútlejšího věku. Annu znám ještě z dob, když jako batole chodila za starší Bárou k nám do sálu na návštěvu. Obě mají velice obětavé rodiče, s jejichž podporou děvčata mohla dosáhnout až na pozici sólistek celého souboru, ve kterém je přes 60 žáků. Obě jsou velice disciplinované a pracovité. S takovými dětmi se mně osobně krásně spolupracuje. Mohu se spolehnout na to, že zadaný pohybový materiál si budou pamatovat a dokonce jej samostatně zpracovávat. Dokonce, když mi chybí čas, tak mne tak dlouho jemně "pošťuchuji", že i v neděli se připlazím na zkoušku a potom toho absolutně nelituji. To je potom úplně jiná práce, vše se tvoří samo, lehce a s úsměvem. My jsme se u toho krásně pobavili. Když chci sebe prezentovat, jako pedagog velice často zrovna tyto žákyně představím divákovi a s klidným svědomím i odborníkům," zhodnotila talent a spolupráci s Annou a Barborou Hovorkovými jejich učitelka tance Helena Ogriščenková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)