Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Dny poezie za účasti básníků z Česka, Polska a Slovenska v Broumově letos již po třinácté
banner

Dny poezie za účasti básníků z Česka, Polska a Slovenska v Broumově letos již po třinácté

Jindřich Horkel

Úterý, 23. října 2012

Dny poezie za účasti básníků z Česka, Polska a Slovenska v Broumově letos již po třinácté

Letos již 13. ročník Dnů poezie zorganizovala jejich zakladatelka, broumovská básnířka a fotografka Věra Kopecká z Křinic. Aktivně se ho se svými verši zúčastnili básnící z České republiky, Polska a letos poprvé i ze Slovenska.

Ve sborníku s názvem „Čas barevného listí“, který při příchodu každý z nich obdržel, jsou básně 62 autorů a v závěru pak představena díla z básnických dílen minulého ročníku.

Organizátorka nezapomněla ani na „náctileté“, pro které vydala ke Dnům poezie sbírku básní s názvem „Uprostřed“. Jak zdůraznila na závěr autorského čtení v Kreslírně bývalého klášterního gymnázia, kterým jako každý rok i letos v pátek 19. října Dny poezie zahájila, sbírku vytvořila „protože je obtížné pro tento věk sehnat vhodné básně pro přednes“. Obdrží ji knihovny a některé školy v České republice.

Broumovské dny poezie pořádá Věra Kopecká jako víkendové setkání básníků. Při úvodním autorském čtení představuje každý, kdo zaslal své básně do sborníku, vlastním přednesem jednu báseň. Letos bylo toto čtení oživeno pocitově silným vystoupením vietnamského básníka žijícího od 90. let v Polsku Lam Quang My, který po přednesu básně v češtině a v polštině vyzpíval své pocity ve svém rodném jazyce. I když jej mnozí neslyšeli poprvé, vzbudil svým neobvyklým vystoupením zájem a pozornost přítomných básníků i několika hostů z Broumova, kteří se veřejného autorského čtení básní zúčastnili.

Večer, po skončení autorského čtení, pokračoval básnický festival na broumovském letišti, kde byla většina účastníků ubytována, první autorskou tvůrčí dílnou. Dílny pokračovaly také v sobotu. V neděli po snídani se účastníci po společně prožitém tvůrčím víkendu rozjeli domů.

K broumovským Dnům poezie patřilo letos již po třetí setkání básníků se žáky místních škol. Věra Kopecká, Antoni Matuszkiewicz a Lam Quang My navštívili žáky na Gymnáziu, na Základní škole Masarykova besedovala s dětmi 1. stupně nevidomá básnířka Halina Kuropatnická-Salamon. V Kreslírně bývalého klášterního gymnázia představila Věra Kopecká básníky Antoni Matuszkiewicze, Lama Quang My a Kazimierza Burnata.

Součástí Dnů poezie v Broumově byl literární večer v kulturním centru v Mieroszowě, uspořádaný Henrykem Hnatiukem. První část byla věnována vzpomínce na Z. W. Żurka, který žil v nedalekém polském Bogušově, v dalším vystoupili i účastníci Dnů poezie.

Do Broumova přijelo 34 autorů. 31 básníků se zúčastnilo Autorských dílen. Své pocity z právě ukončeného, a jak bylo vidět i slyšet, úspěšného setkání básníků v Broumově organizátorka hned po skončení pro náš deník vyjádřila: „ Myslím, že to byly nejkrásnější a nejbohatší, co do zážitků a tvůrčího naplnění, Dny poezie. Počínaje kvalitou sborníku, zahajovacího večera, dílen, večera v Mieroszowě, atmosféry, zúčastněných autorů. Také nejnáročnější… „

Věra Kopecká hodlá ve sbornících ke Dnům poezie zveřejňovat od letoška také výsledky práce básníků z autorských dílen. Takže můžeme očekávat nejen krásné verše, ale i zajímavé básnické koláže, třeba jako výsledek zvláštního úkolu z letoška. V jedné z dílen měli totiž básníci vytvořit báseň, kde jednotlivé verše začínají písmeny B-r-o-u-m-o-v-s-k-o.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)