Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Do Dne otevřených ateliérů jsou zapojeni i umělci z Broumovska
banner

Do Dne otevřených ateliérů jsou zapojeni i umělci z Broumovska

René Herzán

Pátek, 13. června 2014

Do Dne otevřených ateliérů jsou zapojeni i umělci z Broumovska

Sochařka a keramička Bohdana Hyťhová, fotograf Martin Kašpar, oba sourozenci původem z Broumova a fotograf Ctibor Košťál z Police nad Metují se účastní letošního Dne otevřených ateliérů spolu s dalšími šedesáti umělci z Královéhradeckého kraje. Umělecké dílny napříč krajem můžete navštívit v sobotu 14. června od 9 do 17 hodin. Akci pořádá hradecký Impuls, centrum podpory uměleckých aktivit ve spolupráci s Kulturním zařízením města Chocně.

Bohdana Hyťhová se narodila v Broumově. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a pracuje jako knižní redaktorka. Po absolvování základního keramického kurzu v roce 2008 zjistila, že tvorba je nejenom krásným koníčkem, ale i její nezbytnou životní potřebou. Od roku 2008 navštěvuje a tvoří v ateliéru Marka Dobeše v Praze Na Klamovce. Věnuje se především portrétnímu sochařství a drobné plastice. Koncem května své busty vystavovala v zahradním pavilonu ve Schrolově parku v Broumově.

Také Martin Kašpar se narodil v Broumově. Během studií ČVUT v Praze začal experimentovat s klasickou černobílou fotografií. Po roce 1990 cestoval a fotografoval, např. Řecko, Ukrajinu, Rusko, Francii, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Holandsko, Španělsko či Anglii. Projel národní a státní parky Kanady a Spojených států, kde vzniklo velké množství unikátních snímků. Od roku 1995 je členem broumovského fotoklubu. V roce 1997 získal ocenění za fotografii Duna z Údolí smrti v Nevadě. Procestoval také Střední a Blízký Východ a zachytil tamní život, přírodu, kulturu a památky. Je členem Spolku podkrkonošských výtvarníků. Od roku 2003 se věnuje i digitální fotografii. Vystudoval obor psychologie a sociologie na Masarykově Univerzitě v Brně a jeho zájem o psychologii je zřejmý i z jeho tvorby. Je členem světové nevládní organizace Frack Free World (www.ffw.org), bojující za záchranu pitné vody a zachování udržitelného životního prostředí.

Ctibor Košťál učinil první fotografické krůčky ve své rodné Polici nad Metují. V roce 1991 vstoupil na dráhu profesionálního fotografa, o rok později absolvoval Královéhradeckou fotografickou konzervatoř pod vedením Prof. Jána Šmoka. Doménou jeho tvorby byla převážně krajinářská fotografie. V posledních letech ho však stále více láká fotografie živá, reportážní, fotografie okamžiku. Stál u zrodu Volného sdružení východočeských fotografů a je zakládajícím členem Spolku podkrkonošských výtvarníků v Trutnově (1989) a nyní také několik let jeho předsedou. Má za sebou celou řadu autorských a skupinových výstav v Čechách i v zahraničí. Od roku 1985 žije v Trutnově. Fotografování je víc než jeho profese, je to celoživotní láska.

"K naší radosti se k projektu připojuje stále více umělců. Zatímco v loňském roce jich bylo v Královéhradeckém kraji přes 30, letos je tento počet dvojnásobný," řekla Jaroslava Vydarená, ředitelka hradeckého Impulsu.

Den otevřených ateliérů 2014 je dalším ročníkem výtvarného projektu, který bude probíhat v celém Královéhradeckém a také v sousedním Pardubickém kraji. Veřejnosti budou zpřístupněny ateliéry a dílny výtvarníků či řemeslníků - malířů, fotografů, sochařů, řezbářů, keramiků a dalších umělců. Akce je pojata jako oslava výtvarného umění. Lidé mohou navštěvovat nejen umělecké ateliéry a řemeslné dílny, ale také zahrady, dvorky, hospodářské usedlosti a jiné soukromé prostory umělců.

Propagační letáky s adresami zúčastněných výtvarníků budou k dispozici v informačních centrech jednotlivých měst (v Královéhradeckém kraji to bude zejména Hradec Králové, Náchod, Jičín, Trutnov a Rychnov nad Kněžnou) a na internetových stránkách Impulsu www.impulshk.cz .

Všichni tři zmínění umělci z Broumovska jsou členy Spolku podkrkonošských výtvarníků Trutnov (SPV). Ti budou svoji tvorbu představovat v pravé části prostranství před Společenským centrem UFFO. "Nebude se ale jednat pouze o prezentaci hotových děl, ale zejména o jejich bezprostřední vytváření. Návštěvníci se budou moci krom jiného podílet na vzniku společného obrazu nebo se třeba nechat vyfotografovat v improvizovaném ateliéru.
Další členové SPV Trutnov pak pozvou zájemce přímo do svých domovských ateliérů v Trutnově, Kocbeřích, nebo Mladých Bukách. Jsme Vám k dispozici vážení návštěvníci, jsme tu pro Vás!" pozval návštěvníky do ateliérů náčelník spolku Ctibor Košťál.

Katalog umělců.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)