Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Do konce dubna v Polici nad Metují vystavují svá keramická díla žáci umělecké školy
banner

Do konce dubna v Polici nad Metují vystavují svá keramická díla žáci umělecké školy

Pavel Frydrych

Sobota, 7. dubna 2018

Do konce dubna v Polici nad Metují vystavují svá keramická díla žáci umělecké školy

Tradiční jarní výstava prací žáků polické základní umělecké školy tentokrát představí jejich keramickou tvorbu. Expozici v Zeleném domečku hlídá několik "kamenných" hlav. Z jejich výrazů lze vyčíst údiv nebo úsměv, přesně podle toho, co ruce adepta sochařské dílny chtěly zaznamenat. Ale všem bustám nelze upřít upřímnou jistotu, že právě ona je tou vyvolenou. A návštěvníkovi nezbývá, než až se zatajeným dechem sledovat a pozorovat prostorovou představivost a nečekanou suverenitu, s jakou se žáci školy popasovali s nesnadným úkolem, kterým busta bezesporu je.

Z drobnějších prací zaujmou keramické kachle rozvěšené na kovových sítích. Z nich už čiší "očekávaná" barevnost a optimismus, který je vlastní hlavně dětem. A několik zvířátek – tak akorát do dlaní – které svou roztomilostí odkazují na věk svých autorů.
Ovšem nejúžasnější částí celé expozice je řada postav, která obepíná celý půdorys expozice. Na podlaze vedle sebe stojí několik desítek postaviček, ať už pohádkových nebo nepohádkových. Z nich čiší ohromná energie, která se jako příliv a odliv přelévá z jedné strany výstavního prostoru na druhý a zachytává vše, co jí stojí v cestě.

Bez nadsázky lze tvrdit, že návštěvník odchází z výstavy nabitý energií. A kdesi v některém ze "šuplíků" paměti zůstává vzpomínka na nečekanou a nadčasovou krásu, které vykouzlily dětské ruce.

Instalace výstavy se zhostili učitelé ZUŠ Police nad Metují Petra Nádaždyová a Jaroslav Soumar. Výstavu, kterou pořádá ZUŠ Police nad Metují ve spolupráci s Muzeem papírových modelů, podporují Město Police nad Metují, Květinářství U Petry, Koloniál Renata, BB kavárna a spolek Apeiron.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)