Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Dolnoslezské slavnosti ohně

MP, foto archiv pořadatelé

Sobota, 3. září 2022

Dolnoslezské slavnosti ohně

V sobotu 3. a v neděli 4. září se koná v těsném sousedství Broumovska, v postindustriálním prostoru Starého dolu ve Wałbrzychu, 6. ročník Dolnoslezského festivalu ohně. Na programu je ohňová soutěž pro skupiny i sólisty a workshopy vycházející z umění nového cirkusu. Vstup na festival je zdarma.

Dolnoslezské slavnosti ohně jsou jedinečným místem setkávání lidí, kteří se zabývají prováděním ohnivých show a dalších představení s tematikou ohně. Je to příležitost užít si bezpečnou ohňovou show pro veřejnost a bezpečnou ukázku dovedností pro účastníky festivalu. O bezpečnost se jako každý rok postará Sbor dobrovolných hasičů Sokołowsko. Letos budou mít Dolnoslezské hasičské slavnosti díky polsko-českému projektu „Sblížení kultury” mezinárodní charakter. Festivalu se zúčastní čeští žongléři a na představení je zváno české publikum.

Letošní program festivalu zahrnuje: ohňovou soutěž pro skupiny a sólisty, taneční battle a otevřené workshopy pro veřejnost. Účastníci soutěžní části festivalu se navíc zúčastní speciálních uzavřených workshopů pod vedením Jerzyho Kozłowského.

Veřejnosti je určen především sobotní program, který začíná v 10 hodin a zahrnuje různé workshopy a festivalovou soutěž. Veřejnost si bude moci vyzkoušet cirkusové dovednosti a žonglování obecně. Připravena jsou cvičení na zlepšení koordinace, soustředění a celkové kondice. Hlavní částí workshopu bude výuka žonglování s míčky, hraní teambuildingových her a seznámení s různými cirkusovými rekvizitami. „Každý z účastníků workshopu si jistě najde něco zajímavého pro sebe," říká Jerzy "Solo" Kozłowski, který workshop povede. Jerzy Kozłowski je jedním z nejznámějších umělců polských ohnivých show a nového cirkusu, kterému se věnuje již patnáct let. Specializuje se na sólové a velkolepé show s použitím skutečného ohně a pyrotechniky. Cirkusové umění popularizuje také vedením četných workshopů v Polsku i v zahraničí.

Důležitou součástí letošních Dolnoslezských hasičských slavností je také uzavřený workshop pro žongléry, který je naplánován na neděli. Zde bude připraveno několik bloků výuky. Hůlky - pohybová dílna. Jakákoli úroveň, krátké tyče, dlouhé tyče, manipulace, hod a kontakt. Showmanship - workshop "know-how", během kterého se účastníci naučí, jak vytvořit velkolepé a kvalitní představení. Jakých chyb se vyvarovat a čeho se držet. Třetím blokem je práce s rekvizitou - pohybový workshop, v němž každý účastník rozvíjí své dovednosti spojené s použitím libovolné rekvizity. Jde o rozvoj kreativity, techniky a schopnosti pracovat s rekvizitou na jevišti. Poslední blok bude věnován bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a vizuálním efektům ve fireshow. Témata budou zahrnovat bezpečnost a různé typy jevištních efektů používaných během show (pyrotechnika, skry, kouř, hořící konstrukce nebo osvětlení).

 

Letošní VI. dolnoslezské slavnosti ohně jsou pořádány v rámci polsko-českého projektu "Sblížení kultury", který je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu prostřednictvím Euroregionu Glacensis.

 

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)