Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Dubánci ožijí v Městské knihovně v Broumově

Jana Lacina Jenková, foto archiv MK Broumov

Čtvrtek, 2. května 2024

Dubánci ožijí v Městské knihovně v Broumově

Po celý květen bude veřejnosti zdarma přístupná výstava „dubánků“ v Městské knihovně v Broumově.

Útlou knížku o zvědavém dubánkovi Borkovi napsala exkluzivně pro celostátní projekt na podporu čtenářství „Knížka pro prvňáčka“ spisovatelka Klára Smolíková. Ze slavnostního pasování na čtenáře Městské knihovny v Broumově v roce 2022 si ji do svých domácích knihovniček odneslo 90 prvňáčků, kteří ji obdrželi jako odměnu za prokázání čtenářských dovedností. Nahlédnout do světa žaluďáčků Petra Václavka dostane nyní příležitost i široká veřejnost. Výstava velkoformátových fotografií v městské knihovně láká na neposedné kousky dubánka Borka nebo i seznámení s kamarádkou Lidkou.

Dubánci jsou dílem Petra Václavka, který žaludové panáčky nejen sám vyrábí, ale následně i fotografuje. Oblíbení žaludoví hrdinové v letošním roce slaví desáté narozeniny. Od svého „narození“ zažili už řadu úspěchů od článků v novinách, přes účast v rádiu nebo televizi. Dětští čtenáři se s nimi mohou pravidelně potkávat v časopise Tečka nebo v knihách. Na své si přijdou i posluchači, kteří mohou pootevřít dvířka do dubánčího světa díky audioknize, kterou načetl Jan Zadražil. 

Impulzem pro vznik výstavy byly právě knihy. „Napsala jsem o dubáncích příběh Dubánek a tajný vzkaz, který byl zařazen do knihovnického projektu Knížka pro prvňáčka. Na něj volně navazuje příběh Dubánek ve světě lidí. K nim se výstavně přidružily i fotografie, které Petr Václavek zařadil do knihy básniček Martina Kince Dubánčí šprýmy,“ upřesňuje Klára Smolíková. O výstavu je velký zájem, o čemž svědčí nejbližší volné termíny až na sklonku letošního roku. Instalace trvá většinou měsíc a výstavní soubor si mezi sebou knihovny posílají samy.

Nejnovějším příběhem je třetí kniha s dubánčími hrdiny Dubánek a noční bouře. „Právě v těchto dnech jsem dojednala, že i tato kniha získá audioknižní podobu. Podobně jako mé předchozí knihy o dubáncích ji načte Jan Zadražil, takže se s Petrem Václavkem velmi těšíme,“ slibuje Klára Smolíková.

Putovní výstava představí patnáct velkoformátových fotografií vybraných ze tří dubánčích knížek (Dubánek a tajný vzkaz, Dubánek ve světě lidí a Dubánčí šprýmy). Pro základní a mateřské školy bude připraven tematický doprovodný program a ani návštěvníci z řad veřejnosti nepřijdou zkrátka. Výstava bude přístupná po celý květen v běžné otevírací době dětského oddělení knihovny (PO + ST 12:30-17:00, ÚT + ČT 12:30-15:00 a PÁ 12:00-15:30 hodin), vstup je zdarma. 

Tento článek byl podpořen Journalismfund Europe v rámci výzvy Local Media for Democracy a vznikl na Simulátoru žurnalistiky, který pořádal zpravodajský web Naše Broumovsko.

Přidejte komentář:

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Pro odesláni musíte být přihlášeni
Přihlaste se: E-mail
Nebo se zaregistrujte

Diskuze k článku:

Diskuse zatím neobsahuje žádné příspěvky.
Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)