Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Kultura
  • Ostatní kultura
  • Film bývalé studentky broumovského gymnázia byl nominován na Oscara
banner

Film bývalé studentky broumovského gymnázia byl nominován na Oscara

René Herzán

Středa, 27. dubna 2011

Film bývalé studentky broumovského gymnázia byl nominován na Oscara

Český studentský film Graffitiger režiséra Libora Pixy, který vznikl v koprodukci mladé producentky a bývalé studentky broumovského gymnázia Pavly Kubečkové, byl nominován na prestižní ocenění studentský Oscar.

Oznámila to americká Akademie filmového umění a věd. Film byl vybrán mezi 5 nejlepších zahraničních snímků v konkurenci více než 50 filmů z 32 zemí z celého světa. Vítěz bude vyhlášen 11. června na zavěrečném ceremoniálu, který proběhně v Beverly Hills.

Pro animovaný film Graffitiger to není první ocenění. Již na podzim vyhrál animovanou sekci festivalu FAMUFEST, následovala Cena Magnesia – Český lev za nejlepší český studentský film roku 2010. Nyní Graffitiger obíhá množství tuzemských i zahraničních festivalů a všude ho doprovázejí kladné ohlasy diváků i kritiky.

Film vypráví příběh namalovaného osamělého graffiti-tygra, jehož domovem jsou zdi a fasády pražských domů. Město plné posprejovaných špinavých uliček a zákoutí je divokou džunglí, kde tygr hledá cestu ke své ztracené lásce. Graffitiger nám nabízí jiný pohled na Prahu, než na jaký jsou diváci zvyklí. Objeví se v něm jak známá panoramata, tak i místa, která jsou většině lidí neznámá – natáčelo se celkem v 6 pražských čtvrtích a na více než 50 různých lokacích, což je na desetiminutový animovaný film velmi nezvyklé.

Příprava a tvorba tohoto snímku byla poměrně náročná. Film je zpracován atraktivní kombinovanou technologií 2D kreslené animace a reálně natočených záběrů s herci. Nejprve tedy bylo nutné veškeré záběry natočit na digitální kameru s vysokým rozlišením (4K) a teprve poté začít animovat. Režisér Libor Pixa pracoval na filmu více než rok. Rovněž náročné bylo film zafinancovat - možnosti FAMU neodpovídaly náročnosti a rozpočtu projektu, a bylo tedy nutné hledat zdroje jinde. To se povedlo díky spolupráci se společností nutprodukce, která se v Česku snaží objevovat nové filmové talenty a pomáhat jim při realizaci jejich projektů. Producentce Pavle Kubečkové se podařilo film dofinancovat a jeho realizaci podpořil i Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.  

Ukázka z filmu

scénář, režie a výtvarné návrhy: Libor Pixa

produkce: Pavla Kubečková

kamera: Jan Šuster

střih: Otakar Šenovský

zvuk: Marek Musil

hudba: Michal Reynaud a Luka Křížek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)